Výstava v Národopisném muzeum představuje romské výtvarné umění

5. červen 2022

Nová výstava Otevřená cesta v pražském Musaionu představuje veřejnosti výtvarné sbírky muzea Romské kultury a zároveň nově vznikající Centrum Romů a Sintů, které by se mělo otevřít v pražských Dejvicích na podzim příštího roku.

Výstava v Národopisném muzeu kombinuje galerijní formát takzvaných velkých mistrů s konceptem otevřeného depozitáře. Mezi velké mistry kurátorky zařadily umělce s osobitým stylem a lidským příběhem, třeba Jána Berkyho, Rudolfa Dzurka, Daniela Kováče, Júlia Lakatoše nebo Markéty Šestákové. Sekce otevřeného depozitáře představuje činnost muzea a jeho sbírky i poslání. K vidění jsou například i malované talíře, dřevořezby, ručně vyráběné hudební nástroje či originální sošky vyrobené ze zátek od piva.

"Jedná se o jedinečnou příležitost nahlédnout do vzorku z obsáhlých výtvarných sbírek Muzea romské kultury, seznámit se s pozoruhodnými příběhy vesměs neškolených umělců, Romů a Romek, stejně jako představit jejich díla v kontextu současnosti," řekla o výstavě ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Chystané Centrum Romů a Sintů v Praze se zaměří na dobu holokaustu Romů a Sintů, jejich hmotnou a duchovní kulturu minulou i současnou. Centrum si klade za cíl otevřít debatu o vzájemném soužití a pomoci zlepšení postavení Romů ve společnosti.

Výstava bude v Národopisném muzeu do 31. května 2024.

zdroj: ČTK
Spustit audio