Výstava Vánoční světlo v Roztokách u Prahy přibližuje symboliku světla i zapomenuté vánoční tradice

12. prosinec 2021

Pokud vám chybí atmosféra vánočních trhů a tradičních českých Vánoc, přijdete si na své ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Až do 30. ledna si tam můžete vychutnat originální výstavu nazvanou Vánoční světlo. Přibližuje fenomén symboliky světla z duchovního pohledu a znovuoživuje staročeské i slovanské vánoční dekorace.

Světlo bylo odjakživa vnímáno jako pozitivní symbol. Se světlem je spojené slunce, oheň i pocit tepla. Kult světla byl součástí náboženských obřadů už před příchodem křesťanství. Nejvíc v období zimního slunovratu. Církev tento původně pohanský kult ohně a světla přijala a vánoční a novoroční světlo povýšila na duchovní symbol.

Za nositele světla jsou považovány především svíce. S odvoláním na výrok Ježíše Krista v evangeliu sv. Jana: „Já jsem světlo světa,“ se jejich plamen a světlo postupně staly zpřítomněním Spasitele. Právě tematikou světla v čase adventním a vánočním se zabývá výstava Vánoční světlo ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Svíce ve tvaru modlitební knihy

Mezi mnoha exponáty je velký prostor věnován historickým vánočním svícím a jejich tradiční výrobě. Obzvláště krásné jsou rorátní svíce, které se už od 14. století připravovaly v čase adventním pro každodenní ranní mše (zvané roráty) s liturgickými zpěvy zasvěcenými Panně Marii. Rorátní svíce se vyráběly vinutím nahřáté dlouhé tenké svíčky a byly bohatě zdobené. Některé vystavené rorátní svíce mají dokonce tvar modlitební knížky nebo půvabných věnců.

Téměř v každém betlému je nad jesličkami umístěna zářící hvězda, často vyobrazená jako kometa. Na výstavě v Roztokách je k vidění betlém z významného betlémářského střediska Ústí nad Orlicí. Je dlouhý přibližně čtyři metry a v několika úrovních obsahuje na čtyři sta ručně malovaných figurek. Betlém je velmi cenný, autorem většiny postav je uznávaný betlémář Jarolím Štantejský.

Detail malovaného betlému Jarolíma Štantejského

Součástí výstavy jsou i zapomenuté zvyky

Nad stůl ve světnici se například zavěšoval symbol slunce, tzv. polaz, vytvořený ze špejlí s napíchaným ovocem, ořechy, kousky barevného papíru a zelenými větvičkami. Špejle byly zabodnuté do pevného středu tvořeného například bramborou nebo těstem. Jedná se o starý slovanský vánoční zvyk.

Stejně pozoruhodný byl i výslužkový koláč, který dostávaly děvečky a mládenci na svátek sv. Štěpána nebo na Nový rok jako tradiční odměnu za celoroční službu. V některých oblastech se takový koláč dokonce bohatě zdobil, opatřoval svíčkami a konaly se s ním po vsi obchůzky. Které tak byly legální příležitostí pro setkávání chlapců a dívek. Mohli spolu během návštěvy „načít koláč“ a víc se seznámit.

Základem pro výslužkový koláč byla kulatá vánočka nebo bábovka

Výstavu Vánoční světlo si můžete ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy prohlédnout až do 30. ledna. Roztocký zámek, kde Středočeské muzeum sídlí, je navíc krásně opravený a je ideálním cílem výletů. V této původní středověké tvrzi jakoby se zastavil čas. V místní kavárně se ohřejete a v okolí si užijete krásnou přírodu ve dvou propojených přírodních rezervacích: Roztocký háj a Tiché údolí kolem Únětického potoka.

Spustit audio