Vysvědčení pro pardubickou radnici: dotažené přednádraží i zpackaný nákup spalovny

25. září 2018 08:10

Za deset dní začínají komunální volby. Je to příležitost zhodnotit, jak se vládnoucím komunálním politikům dařilo, nebo nedařilo plnit sliby, které dali voličům.

Po minulých volbách usedla do vedení města koalice hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL, v zastupitelstvu jsou zástupci devíti politických subjektů. Ne všichni zastupitelé ale zůstali ve svých křeslech, buď rezignovali, nebo změnili zastupiteský klub.  A to pak komplikovalo i hlasování: Původní koaliční většina 22 z 39 zastupitelů se totiž postupem času rozpadla.

Co se povedlo:

Podařilo se vzkřísit projekt opravu přednádraží, přesvědčit švýcarskou stranu, aby prodloužila možnost čerpání dotace a radnice akci dovedla do konce. Dnes je Pernerovo náměstí opravené, vznikl nový terminál pro městskou dopravu, cyklověž a zabezpečená stání pro kola.

Pardubice otevřely před nádražím nový dopravní terminál

Během otevření ještě pracovníci dopravního podniku dokončovali poslední úpravy na trakčním vedení

Po osmi měsících prací dnes začal plně fungovat terminál městské hromadné dopravy. Cestující tak po nové dlažbě půjdou k nádraží kolem fontány nebo sochy Jana Pernera. Na autobus můžou nasednout na jednom z devíti nástupišť přímo před nádražím.

Dalším úspěchem je sportovní park, radnice s nápadem přišla před třemi lety při olympiádě v Riu, kdy byl pardubický olympijský park téměř nejúspěšnější. Letos už má za sebou třetí ročník a opět s velkou účastní hlavně dětí.

Radnice také koupila hokejový klub, a to těsně před jeho krachem. Tady ukáže až budoucnost a hlavně hráči, jestli to byl dobrý tah.

A pak je tu stavba letištního terminálu, na které se podílel i druhý, menšinový vlastník, Pardubický kraj.

Co se nepovedlo:

Nová koalice nezačala své vládnutí na radnici příliš šťastně. Primátor Martin Charvát (ANO), který svůj post bude teď ve volbách obhajovat, sám uznal, že ze začátku tápal při vedení zastupitelských schůzí, opozice mu v tom příliš nepomáhala, a proto se vedení města rozhodlo nepustit opoziční zastupitele do dozorčích rad městských společností, což zpětně Charvát hodnotí jako chybu. Také to radní později přehodnotili, ale některé zastupitelské kluby už své zástupce nenavrhly.

Pardubice odstavenou spalovnu v Rybitví nekoupí

Odstavená spalovna v Rybitví

Pardubické městské zastupitelstvo na svém čtvrtečním zasedání opět nepodpořilo odkup spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví za 35 milionů korun. Zařízení je mimo provoz od roku 2004. O obnovení usiluje firma AVE CZ od roku 2006, což radnice nechce.

Primátor měl na začátku spory i s úředníky, snažil se vést město jako firmu, tam se ale také situace časem zklidnila.

Asi nejviditelnějším přešlapem byla kauza Služeb města, kdy vedení společnosti odjelo do Jihoafrické republiky na konferenci o odpadech. Podle opozice to byl výlet za veřejné peníze, který nakonec stál místo i členství v ANO tehdejší ředitelku služeb Leu Tomkovou.

Další problém této společnosti byl nákup předražených pozemků, které vlastně vůbec nebyly potřebné. A navíc patřily tchyni jednoho z členů představenstva služeb, rovněž člena hnutí ANO. Případ doteď vyšetřuje policie.

Neúspěšně také skončila snaha koupit spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví, radnici se sice podařilo získat souhlas zastupitelů s nákupem, nepochopitelně se ale pak ani napotřetí nepovedlo odhlasovat uvolnění peněz z rozpočtu města.

Související