Vytlačení pachatele ze silnice, zvládnutí smyku. Policisté trénovali ve Vysokém Mýtě

27. duben 2022 14:44

Na vysokomýtském automobilovém polygonu se dnes 16 policistů učilo zvládat složité situace na silnici a při zásazích. Zkoušeli si například, jak se chovat při smyku nebo prudkém vyhýbání.

Zvládnout museli také takzvaný pit manévr, kdy dva policejní vozy pronásledují ujíždějící auto a snaží se je zastavit. „Samotný výcvik pit manévru spočívá v tom, že se policista musí nejdříve naučit vyrovnat rychlost s vozidlem, které pronásleduje, přiblížit se k němu a dotknout se ho. To je první dovednost, kterou se musí naučit, aby překonal psychologickou zábranu dotyku vozidla. Potom provádí zatlačení do zadní části vozu a pod plynem je vytlačuje a přetočí do protisměru,“ popsal ředitel policejního Vzdělávacího zařízení Jihlava Martin Souček.

Policisté ve Vysokém Mýtě trénovali zvládání nebezpečných situací na silnici

Řidiči jezdí s vozy, které používají při práci. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška absolvovalo za šest let obdobný výcvik 34 000 policistů a také hasičů, kteří trénují jízdu s těžkou hasičskou technikou. Ročně podstoupí nácvik zhruba 4000 policistů, od loňského roku trénují i pit manévr. Loni tuto techniku zkoušelo 2000 policistů, letos jich bude 3000.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související