Vyvěsme vlajky! aneb Český den s českými vlajkami NADĚJE

26. říjen 2020

Před dvěma roky, když se slavilo 100 let samostatné republiky, bylo na popud pelhřimovské Agentury Dobrý den v rámci akce Český den s českými vlajkami vyvěšeno 225 191 vlajek České republiky. A byl z toho zápis do České knihy rekordů. 

Červenomodrobílé vlajky visely na veřejných prostranstvích, v zahradách, na budovách, rozhlednách, v oknech domů a na dalších místech po celé České republice.

Do celorepublikového rekordu, jenž byl vytvořen v den státního svátku 28. října 2018, se zapojilo 2 445 obcí, měst, škol, institucí a jednotlivců.

Loni si tahle akce dál žila svým životem a do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit přicházely bez jakékoliv výzvy další fotografie s vlajkami v bytech, na rozhlednách, chatách.

Letos je ale všechno jinak

Je stav nouze, obav, zákazů, ale také naděje. Pojďme tuto naději společně vyjádřit!

Dejme si navzájem vědět, že i přes prázdné ulice, náměstí, sportoviště či školy, JSME TU! Že o sobě víme, ač nemůžeme být pospolu a že v sobě máme NADĚJI, že zas bude dobře.

VYVĚSME vlajku naděje

Českou vlajku! Do oken, z balkonu, na plot. Nemáte-li vlajku, namalujte si ji na papír, ušijte, vytiskněte v počítači. Malou, velkou, jak budete chtít. V minulosti mnozí připojili i nějaký vzkaz.

Možná vznikne pocit sounáležitosti, třeba (což je ale velmi nedůležité!) půjde i o úplně nový rekord. Pojďme aspoň takto, osamoceně, když to nejde jinak, vyjádřit svou NADĚJI, že budeme po čase zase žít normální život.

autoři: Irena Šarounová , baj | zdroj: Agentura Dobrý den Pelhřimov
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka