Vyzkoušejte jednoduché recepty na lžičku podle chrudimské cukrářky

30. srpen 2021

Chrudimská cukrářka Regína Gauglitz si ve své cukrárně ráda zatančí. Sladkosti, které vyrábí pro své zákazníky, je potřeba rozpohybovat, i když trendem jsou stále lehčí dezerty s minimem cukru, tuku, pokud možno bez mouky.

„Žádané jsou různé tvarohové nebo smetanové krémy s čerstvým ovocem nebo čokoládou. Ovšem suroviny do domácích koláčů a buchet jako od babičky nelze nahradit žádnou novotou, tady trvám na tradici,“ říká cukrářka Regína Gauglitz.

Čím sladit, která želatina je nejlepší, jak na ganáž?

Zákusky servírované v průhledných dózách nedají tolik práce, vypadají dobře a jsou velmi chutné. Výborná je kombinace tvarohu, smetany, čokolády nebo  ovoce, aby laskomina ve sklenici vynikla i barevně. Nepoužívá se mouka.

Klasický cukr lze nahradit sladidlem xylitolem. Xylitol je přírodní látka, není to tedy umělé sladidlo. Na trhu je běžně dostupný. Konzistenci má podobnou jako cukr, ale dává se mnohem menší množství.

Regína Gauglitz nabízí své Královské dobroty

Pokud chcete, aby byla čokoláda v dezertu na lžičku hezky lesklá, a zároveň nechcete, aby byla tvrdá, rozpusťte kvalitní čokoládu se smetanou. Říká se tomu ganáž. Smetana se rozehřeje, nalije se na čokoládové pecky a vymíchává se tak dlouho, až je krásně lesklá. Lžička dezertem pak hezky projede.

Klasická hovězí želatina udělá hezký lesk a dezerty díky ní dobře tuhnou. Jednoduše uděláte rozvar z ovoce, může to být i ovoce z mrazničky, přidáte cukr nebo xylitol, můžete přidat špetku skořice a předem namočenou želatinu. Zalijete dezert a už nevaříte, pouze vložíte do lednice.

Nejlepší crumble je ze švestek nebo jablek 

Crumble je ovocný koláč, který pochází z Velké Británie. Zajímavá je jeho historie. V době druhé světové války dostávali lidé cukr, máslo a mouku na příděl.

Ale koláč si odpustit nechtěli, tak vymysleli jednodušší a úspornější drobenkovou variantu. Vynikající je z rebarbory, švestek nebo jablek. Jak na to? Tady je švestková variace koláče crumble podle receptu Regíny Gauglitz.

Ingredience
  • Na ovocný základ: 600 gramů švestek, badyán, skořice, můžete použít i perníkové koření, lžíci škrobu a cca 50 gramů cukru nebo poloviční množství zdravějšího  xylitolu
  • Na drobenku: 100 g špaldové mouky, 100 g jemných ovesných vloček, 150 g rozpuštěného másla, kdo má rád, může si přidat mandle na plátky nebo nasekané vlašské ořechy, trochu skořice, špetku soli na zvýraznění chuti

Postup:

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kostičky, přidáme minimum cukru a skořici nebo podle chuti perníkové koření a lžíci škrobu. Zapékací mísu nebo koláčovou formu vymazanou máslem naplníme takto připraveným ovocem a vyrobíme si drobenku.

Z výše uvedených surovin uděláme klasickou drobenku, zasypeme s ní ovoce a pečeme na 160 stupňů Celsia asi půl hodiny. Švestky se krásně rozpustí a vytvoří se neodolatelně voňavá a chutná směs. Nejlépe chutná v malých miskách jako lžičkový dezert. Povrch můžete ještě dozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.  

Spustit audio

Související