Vyzkoušejte si recept na oceňovanou bábovku podle Maxijedlíka Jaroslava Němce

16. listopad 2020

Jaroslav velmi rád jí, proto se také vyučil kuchařem. Ale to mu nestačilo. Stal se z něj Maxijedlík. Víte, co to znamená? 

Jaroslav Němec soutěží v pojídání nejrůznějších pochutin a v České republice nemá konkurenci. Kolik dokáže spořádat švestkových knedlíků nebo vajec? Proč to dělá? A jaký recept by doporučil dětem, které rády vaří? I na to se ho zeptala Jitka Slezáková.

Upečte si doma super bábovku

Maxijedlík Jaroslav Němec sní celou bábovku na posezení. Ale umí ji taky upéct. Je to vyučený kuchař. V rozhovoru prozradil recept na bábovkou, se kterou vyhrál několik kulinářských soutěží. Je jednoduchá, určitě ji zvládnete i vy, když vám u toho pomůže maminka nebo tatínek. 

Ingredience
  • 200 gramů povoleného másla
  • 250 gramů cukru krystal
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 200 gramů nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
  • lžička mletého badyánu
  • 300 mililitrů vaječného koňaku
  • 1 čokoláda (nejlepší je hořká nebo na vaření)
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Potom přidáme celá vejce a znovu třeme. Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme.

Nakonec přidáme najednou tři lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta.

Kuchař Jaroslav Němec

Bábovkovou formu vymažeme pečlivě máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi hodinu. Po vyndání necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.

Dobrou chuť!

A u pečení si můžete pustit rozhovor s Jaroslavem a Jitkou :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio