Vznik cyklopruhů v ulici 17. listopadu v Pardubicích je zatím odložený

7. leden 2022

Vznik cyklopruhů ve frekventované ulici 17. listopadu v Pardubicích radnice zatím odložila. Ještě prověří, zda je vhodné na přechody umístit semafory. Nově zhotoveným projektem se zastupitelé budou zabývat nejspíš v březnu.

Cyklopruhy tam navrhl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS) kvůli novele silničního zákona. Od ledna musí cyklistu na silnici auta předjíždět ve vzdálenosti 1,5 metru. Ulice 17. listopadu není dost široká na to, aby to v běžném provozu, kdy v každém směru jedou kolony vozidel, bylo možné.

Čtěte také

Při rozhodování o dopravních změnách radnice rozdělí ulici na dva úseky. O každém budou zastupitelé hlasovat zvlášť. Od křížení se Smilovou ulicí po podjezd nejspíš cyklopruhy vzniknou, protože tam nebude nutné kvůli tomu ubírat parkovací místa.

Cyklopruhy v úseku od Smilovy ulice po křižovatku s Palackého třídou mají své odpůrce, sepsali i petici, má 46 signatářů. Majitelé nemovitostí a obchodníci je nechtějí, protože by zanikla asi třicítka parkovacích míst.

„Lobby, která využívá jako argument 30 parkovacích míst, je obrovská. Jsem spokojený, že mi to zastupitelé neshodili úplně a že se o tom bude hlasovat ještě jednou,“ řekl Kvaš. Za podporu cyklopruhů se naopak postavila petice za Bezpečnou ulici 17. listopadu, která je občanskou iniciativou Pardubického ekologického fóra. Podle členů fóra ulicí projede denně až 2000 cyklistů. Elektronická petice má aktuálně 191 podpisů.

Město zvažuje semafory

Městský projekt má teď hlavně prověřit, zda bude vhodné na dva přechody umístit semafory. Projektant má zhotovit projekt a návrh probrat s dopravním podnikem, policií a vlastníkem komunikace, což je Pardubický kraj. „Pokud nic na zastupitelstvu neprojde, předáme to vlastníkovi, ať se o úpravy postará sám, když se my nebudeme schopní dohodnout," dodal Kvaš. Cyklopruhy v návrhu zůstávají.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související