Vzpomínka na BIIb. Příměstské tábory Židovského muzea. Machol Čechia - izraelské lidové tance.

19. červenec 2020

Pietní akce "Vzpomínka na BIIb" připomněla vyvraždění obyvatel takzvaného Terezínského rodinného tábora.  Akce pro děti, které pořádá Židovské muzeum. Mezinárodní seminář izraelských lidových tanců.

Magazín Šalom alejchem otevírá vzpomínkou na vyvraždění obyvatel tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi - Březince v roce 1944. Jednalo se o největší masovou vraždu československých občanů v historii. Došlo k ní ve dvou etapách. V noci z 8. na 9. března přišlo o život téměř 4 000 žen, mužů i dětí. Ve druhé vlně 10. až 12. července 1944 zahynulo tři a půl tisíce zbylých vězňů. Každoroční březnová připomínka této tragédie byla letos kvůli koronaviru zrušena a uskutečnila se v těchto dnech. S reportážním mikrofonem byla na místě Jana Šustová.

Příměstské tábory pořádá letos nově i Židovské muzeum v Praze. Na takovém táboře se nepřespává, ale  děti zažijí mnohá dobrodružství. Čeká je kreativní vyrábění, dobrodružné hledání pokladu,  luštění tajenek a šifer a vypraví se i do přírody. První tábor, pro menší děti, proběhl v tomto týdnu , další se chystá na srpen. Podobné dva tábory připravila na srpen i pobočka Židovského muzea v Brně. Pro magazín Šalom alejchem zjišťovala podrobnosti Daniela Brůhová.

Víte, co je MACHOL Čechia? Jedná se o  mezinárodní seminář Izraelských lidových tanců s rodinnou atmosférou a s učiteli z Izraele. Letošní ročník se bude konat od 22 do 26. července v Kralupech nad Vltavou. V magazínu Šalom alejchem uslyšíte pozvánku organizátora akce Ondřeje Nováka, který si během studia v Izraeli lidové tance zamiloval natolik, že se jejich výuku rozhodl přenést I do Čech. Natáčela s ním Terezie Jirásková.

Ani tentokrát nebudou chybět aktuality z židovského světa a ukázky židovské hudby. Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio