Z frekventovaného průtahu Kojic by mohla zmizet nákladní auta

1. listopad 2018 13:45

Obyvatelé Kojic na Přeloučsku by se do několika let mohli dočkat nového silničního obchvatu, který vyvede z obce nákladní dopravu. Auta obtěžují lidi hlukem a prachem a podle místních otřásají i domy stojícími podél vytíženého průtahu z Pardubic na Kolín.

Pracovně se dá mluvit o severním obchvatu Kojic, stavba totiž naváže na stávající komunikaci druhé třídy, ale před obcí ve směru od Chvaletic vybočí na sever, bude kopírovat železnici a pak se těsně za obcí stočí na jihozápad a opět se napojí na stávající silnici. Současná zastupitelka a někdejší nezávislá starostka Kojic Jana Bílá je přesvědčená, že obchvat je mimořádně důležitý a obci z hlediska dopravy uleví.

Projektová dokumentace je hotová, podle Bílé se podařilo získat i souhlasy všech majitelů dotčených pozemků, zbývá získat stavební povolení, vybrat zhotovitele. To vše ale bude mít na starosti Pardubický kraj.

Cestu ke kostelu v Kojicích lemují lípy

Právě kraj na akci uvolní přes 300 milionů korun, které pokryjí i další silniční stavby. V plánu je oprava celkem čtyř úseků této silnice včetně oprav dvou mostních staveb, a to v Trnávce a ve Chvaleticích. Na akci by měly jít hlavně evropské peníze.    

Pokud vše půjde hladce, stavět by se mohlo začít příští rok a práce by podle informací krajského úřadu mohly trvat dva až tři roky.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio