Z Hradce Králové na Pardubice vyjedou cyklisté už v prosinci, dojedou do Vysoké

9. listopad 2018 10:20

Pětikilometrový úsek cyklostezky z Hradce Králové do Vysoké nad Labem čeká klíčová fáze výstavby. V následujících dnech totiž bude stavební firma usazovat na své místo padesátimetrovou lávku, která přemostí slepé rameno Labe. Pak už stavebníci dokončí drobné dodělávky a v polovině prosince bude stezka za téměř 32 milionů korun hotová.

Do konce tohoto týdne bude definitivně hotov úsek z Vysoké nad Labem až po budoucí most přes slepé rameno Labe, kde už se nebude pohybovat těžká technika. Stavebníci pokládají na stezku finální asfalt, který bude vyhovovat i in-line bruslařům. V plném proudu je také příprava usazení mostní konstrukce. Vše záleží na počasí a časových možnostech jeřábu.

„Most se přivezl po dílech. Na místě se zkompletoval. Musel se samozřejmě doměřit, usazovala se napínací lana a další věci. Poté, co se most osadí, tak bude probíhat betonáž mostovky, která je v tloušťce asi 10 centimetrů," říká za zhotovitele stavby společnost M-Silnice Petr Mareš.

Po usazení lávky dostane svůj finální povrch také úsek od Jesíbku až do Hradce Králové a tím bude prakticky hotovo. Pak už zbývá jen sázení stromů, dodělání krajnic a vybavení odpočinkových míst inventářem. 14. prosince je podle smlouvy konečný termín odevzdání díla.

Pětikilometrový úsek bude stát 31,5 milionu korun, z toho 27 milionů pokryje evropská dotace.

Hradec Králové - Pardubice v roce 2021?

Stezka z Hradce Králové do Vysoké nad Labem je součástí cyklostrády, která v budoucnu spojí obě krajská města. Na dalších částech stezky směrem do Pardubic se intenzivně pracuje.

„Máme územní rozhodnutí na úsek Dříteč - Němčice - Kunětická hora. Teď soutěžíme dodavatele projektové dokumentace, projektanta na dokumentaci pro provádění stavby. Takže mezitím dostaneme stavební povolení a možná příští rok už by se mohl ten úsek stavět," doplňuje Jiří Horák.

Pokud se rychle podaří vyřešit vykoupení pozemků v úseku mezi Vysokou nad Labem a Dřítčí, mohla by být cyklostezka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi hotová v roce 2021.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související