Z Lanškrouna by měly vést do okolí dvě nové cyklostezky

12. duben 2018 07:10

Dva projekty cyklostezek Lanškroun - Sázava a Lanškroun - Žichlínek už získaly stavební povolení. Jejich investorem je svazek obcí Lanškrounsko, který na vybudování celkem 2,4 kilometrů cest pro cyklisty chce získat evropské nebo státní dotace. Rozšířilo by se tak bezpečné spojení s okolními vesnicemi.

Nákladnější bude stavba cyklostezky do Sázavy o délce 1332 metrů. Rozpočtová cena je 19,6 milionu korun, což je dáno šíří cesty, větším rozsahem odvodnění a stavbou lávky přes Moravskou Sázavu.

Kratší cyklostezka do Žichlínku dlouhá 1025 metrů by měla podle projektu stát 7,3 milionu korun. Skutečné náklady budou známé po ukončení výběrových řízení na dodavatele stavby.

Nová cyklostezka v Pardubicích spojuje Vinici s vojenským prostorem

Nová cyklostezka vede v Pardubicích z parku Vinice ke střelnici

Kolem bývalé vojenské plovárny na Vinici v Pardubicích budou už za pár měsíců moct jezdit cyklisté. Stavba nové stezky má sice teď pauzu kvůli nečekaným komplikacím, ale v květnu by měly být práce hotové. Cyklostezka je součástí projektu Náhrdelník Chrudimky, který má oživit nábřeží řeky ve městě.

„V případě neúspěchu budeme zvažovat další možnost k zajištění financování cyklostezek, což může být opakování žádostí o dotace, podání žádosti na jednu z cyklostezek do programu MAS Lanškrounsko nebo výstavba s využitím úvěru," řekl manažer svazku obcí Antonín Fiala.

Lanškroun v roce 2012 otevřel novou cyklostezku do sousedních Rudoltic. Do města denně cestuje řada lidí, a to do zaměstnání nebo do škol. Náklady přesáhly 11 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio