Za 150 milionů se podařilo opravit zhruba osminu pevnosti Josefov. Hradby byly v havarijním stavu

2. červenec 2022 08:06

V části pevnosti Josefov na Náchodsku skončila rozsáhlá oprava hradeb a některých vnitřních budov. Šlo o nejvytíženější místa v havarijním stavu. Každoročně je v nich tradiční metalový festival, v jedné části pak žijí a tvoří umělci.

„Opravy jsou tady všude kolem nás,“ říká Milan Libich, předseda zapsaného spolku Ochránci památek pevnosti Josefov - Ravelin No. XIV. „Dělalo se vnitřní nádvoří, bastion číslo IV., opravovala se i venkovní plenta, tam se dělala i oprava Ravelinu č. XIII. A část chodby, která právě vede mezi třetím a čtvrtým bastionem.

Čtěte také

Konkrétně v tomto bastionu, kde se momentálně nacházíme, našli své zázemí umělci ze širokého okolí. A vznikla tady už před lety umělecká kolonie. Dosud sídlila v ruinách, teď už je v opraveném prostoru.

„Město asi dost vykrvácelo na opravě této části hradby a další peníze se asi hodně dlouho neukáží. Takže budeme dál pokračovat pouze v tom měřítku, v jakém se dělalo doposud. Tedy neziskovky, které se o to nějakým způsobem starají, mají možnost čerpat peníze někde jinde, ale samozřejmě ne tak veliké.

„Budeme pokračovat po menších krůčcích a opravy prostě neustanou, doplňuje Milan Libich.

Za 150 milionů se podařilo opravit zhruba osminu pevnosti Josefov

Přecházím za Evou Libichovou z odboru majetku města Jaroměř. Jak velká část pevnosti Josefov je právě tato umělecká kolonie? „Bastion IV. je jedním z dvanácti dochovaných bastionů. Je to zlomek pevnosti. Přesto se za jeho opravu a dalších, přilehlých částí, zaplatilo přes 150 milionů korun. A obnovena byla zhruba jedna osmina celkové rozlohy pevnosti.

Jdeme se podívat dovnitř

Vcházíme opravenými dveřmi do prostoru bývalé prachárny. „Jsme uprostřed nádvoří bastionu IV., právě ve zmiňované bývalé prachárně. Ta sloužila pro uskladnění střelného prachu pro případ boje v pevnosti.

Čtěte také

Je to docela veliký prostor s klenutým stropem. Prkna na zemi vypadají původně. Trámy po stranách dominují celému prostoru. „Ano, většina toho je tady původního. Opravovaly se také výplně otvorů a omítky, dodává Eva Libichová.

Kdo by se chtěl podívat na opravené hradby v pevnosti Josefov na Náchodsku, tak umělecká kolonie v bastionu IV. je po domluvě přístupná.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související