Za bídnou práci policie chce od státu miliónové odškodnění

3. červen 2009
Pod kůži

Bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl bude žalovat český stát. Podle svého vyjádření byl účelově vyšetřován a obžalován proto, že včas neohlásil vraždy Petra Zelenky na oddělení ARO nemocnice. Zelenka za ně dostal doživotí. Shromážděné důkazy o Pejchlově vině policii, státnímu zastupitelství a soudu v Brodě stačily. Krajský soud v Pardubicích je ale označil za nesmyslné a bývalého ředitele osvobodil. Ten teď chce očistit své jméno. I nad samotnou prací policie v Havlíčkově Brodě ale visí otazníky.

Pochybnosti ve vyšetřování, nedostatečné důkazy a z toho plynoucí obžaloba - přesně to doprovázelo případ bývalého ředitele nemocnice v Havlíčkově Brodě Josefa Pejchla. Od jara do podzimu v roce 2006 tam zdravotník Petr Zelenka podával pacientům Heparin. Za své skutky, kvůli který zemřelo nejméně osm lidí, zbytek života stráví za mřížemi. Ředitele Pejchla policisté obvinili a místní soud následně nepravomocně odsoudil za toho, že včas neohlásil sérii vražd. Odvolací orgán v Pardubicích ale všechno smetl ze stolu a označil práci havlíčkobrodských vyšetřovatelů za špatnou.

Neděle 3. prosinec 2006. Národ se dozvídá o hrůzném počínání zdravotníka v havlíčkobrodské nemocnici. "Policie ho obvinila celkem ze 17 trestných činů vraždy, z toho sedm je ve stadiu dokonané vraždy," uvedla tehdy policejní mluvčí. Zvedá se první mediální vlna proti Petru Zelenkovi. Majitel mailové adres znechuceny.obcan@seznam.cz hned deset dnů na to podává trestní oznámení na ředitele. Prý o vraždách věděl a nekonal, respektive je neohlásil.

"Měl jsem pocit, že od začátku byl celý proces vykonstruován, byl uměle vytvořen a i přes anonymní udání, které na mě šlo, tak se tím státní zastupitelství i policie intenzivně zabývaly," hájí se Josef Pejchl. Případem se zabýval kriminalista z Havlíčkova Brodu Josef Mazour. V trestním spise Pejchla jsou dokumenty, které svědčí o jistém ovlivňování. Jejich kopie máme k dispozici.

Mazour tam píše, že má problémy se svým nadřízeným Ladislavem Cápem. Ten už u policie nepracuje. Tehdejší havlíčkobrodský policejní ředitel Jaroslav Hrdina také ne. V telefonickém rozhovoru nicméně dokumenty označil jako výsledek špatných mezilidských vztahů přímo v policejní budově.

Pejchlův advokát Pavel Dvořák si ale myslí následující: "Určité náznaky lze vysledovat, nicméně ta záležitost byla hodně sledována zejména ve vazbě na osobu pana Zelenky a jeho jednání, takže nelze vyloučit, že tam případně nějaký takový zájem mohl být." "Mohu pouze říct, že orgány činné v trestním řízení postupovaly v souladu s trestním řádem," reagovala policejní mluvčí Jana Mazourová. A bližší informace striktně odmítá.

Spis s označením ing. Josef Pejchl proto míří na státní zastupitelství, kde Zdeňka Tománková připravuje obžalobu. Mikrofon odmítá, jen vzkazuje, že pracovala podle svého nejlepšího vědomí. Poslední hlavní líčení u havlíčkobrodského soudu proběhlo 31. července loňského roku. "Rozhodla jsem tak, jak jsem provedla důkazy, jak byly shromážděny a provedeny, rozhodla jsem v souladu se svým svědomím a nemám k věci, co bych dále dodala," stojí si za svým soudkyně Hana Doubková.

Pejchl se svým advokátem se odvolali k soudu krajskému do Pardubic. Předseda senátu Milan Špryňar označil práci policie a státního zastupitelství v Brodě za špatnou a bývalého ředitele nemocnice zprostil viny. "Dospěli jsme k závěru, že relevantní a hmatatelné důkazy, že by pan Zelenka se dopouštěl trestného činu vraždy, v té době nebyly. V současné době je věc posuzována z hlediska poznání a toho, co už vyšlo najevo následně. Ale v té době, když se konala předmětná porada nebo schůzka, to bylo v 25. září 2006, tak informace podával primář Longin a i on sám hovořil o tom, že to bylo spíše ve stadiu spekulací, že neměl v ruce žádné důkazy, sám tomu ani nemohl uvěřit," přiblížil soudce.

Ani primář oddělení ARO Pavel Longin podle soudce Špryňara si jednáním Zelenky nebyl jistý. Navíc podat trestní oznámení na konkrétního člověka pro vraždu se může v případě jejího neprokázání vymstít. "Prošel jsem si martyrium, které nikomu nepřeji. Neoprávněné martyrium, proto si myslím, že je do toho nutné jít, abych i lidem, kteří byli takto poškozeni, řekl: ,Pojďte do toho, je třeba se nevzdávat,'" dodal bývalý ředitel Pejchl.

Ministerstvo tyto případy neodškodňuje

O případu havlíčkobrodské nemocnice jsme jako jedni z prvních přinesli informaci minulý týden. A dnes se k celému případu vracíme podrobněji s novými zjištěními. Bývalého ředitele nemocnice Josefa Pejchla Krajský soud v Pardubicích označil za neviného. Pejchl teď se svým advokátem chce odškodnění, veřejnou omluvu a uvažuje o dalších žalobách.

Někdejší manažer ve zdravotnictví pracuje nyní jako úředník na radnici v Novém Městě na Moravě. "Kvůli tomuto procesu jsem omezen ve výběru zaměstnání. Chtěl bych dál pracovat tak, jak jsem pracoval, dělat manažerskou funkci a toto mi asi do dnešního dne brání," řekl Josef Pejchl.

Onou černou kaňkou bylo vyšetřování policie, následované obžalobou a dvěma státními u soudu. "Když pracuji mimo zdravotnictví, tak jsem asi neuspěl. Jednali se mnou seriózně, všechno bylo korektní, všechno bylo oficiálně v pořádku, ale v podtextu jsem stále cítil, že můj problém tam stále visí," doplnil bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice.

Josef Pejchl vyzval k pomyslnému souboji český stát. Na ministerstvu spravedlnosti leží žádost o odškodnění a omluvu za nespravedlivé stíhání. Jako zadostiučiní požaduje jeden a půl miliónu. "Peníze v tomto případě nejsou podstatné. Tato částka je tam, aby z toho měl někdo prospěch, což je onkologický ústav," doplnil.

Oddělení ARO

Bývalého ředitele havlíčkobrodské nemocnice zastupuje žďárský advokát Pavel Dvořák, který také žádost o odškodnění sepsal. Od samého začátku zpochybňuje vyšetřování a obžalobu. "Podle našeho názoru byla důkazní situace od samého začátku stále stejná. Základní problém, který tam byl, souvisí s tím, jakým způsobem byly důkazy následně vyhodnoceny," vysvětlil advokát.

Za pravdu oběma dal Krajský soud v Pardubicích, který Pejchla zprostil viny. Má Josef Pejchl šanci uspět na rezortu spravedlnosti? Obhájce je velmi opatrný, stejně tak i další oslovený právník. Žaloba na ochranu osobnosti, respektive žaloba proti českému státu má podle Dvořákových zkušeností větší šanci na úspěch. "Ministerstvo spravedlnosti jako orgán k tomu povolaný ze zákona tyto případy neodškodňuje. Mám za sebou několik sporů, kdy klienti žádali náhradu nákladů obhajoby, které vynaložili v souvislosti s trestním stíháním. Ve všech případech, co jsem zastupoval, jsme u soudu uspěli," dodal advokát.

Žádost na ministerstvo dorazila v polovině dubna a lhůta pro vyřízení je šest měsíců.

Ve zprošťování viny obviněných není Česko v Evropě výjimka

Bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl žádá omluvu a půl druhého milionů korun. Byl totiž podle svých slov nespravedlivě stíhaný a nepravomocně odsouzený za to, že včas neohlásil mnohokrát medializované vraždy na oddělení ARO, které tam v roce 2006 páchal Petr Zelenka. Pejchl teď stojí tváří v tvář ministerstvu spravedlnosti a pokud neuspěje chystá žalobu.

Advokátka sdružení Iuridikum remedium Helena Svatošová uvedla, že ze statistik nelze přesně určit, kdy je někdo odsouzen neprávem na základě vykonstruovaného případu. "Obecně se stává to, že je někdo obviněn a posléze je soudem zproštěn nebo je zastaveno trestní stíhání. Někdy je to proto, že skutek nespáchal nebo se nepodaří prokázat, že ho spáchal, nebo je tam nestíhatelnost, imunita a podobně. Statistiky nejsou až tak detailně evidovány," řekla advokátka, nicméně doplnila, že podle hrubých statistik bylo z 23 tisíc případů zproštěno přibližně pět tisíc a dalších pět tisíc zastaveno.

Podle Heleny Svatošové je to v zahraničí podobné. Například v evropském měřítku je až dvacet procent vazebně stíhaných lidí nakonec zproštěno obvinění. Česká republika tak není v tomto srovnání žádná výjimka. "To sebou trestní řízení nese, bohužel pro ty lidi. Ale dvoustupňovost soudu je právě garance toho, že ne každý, o kom policie usoudí, že jsou důvody pro trestní stíhání, je pak uznán vinným," doplnila advokátka.

Na základě zkušeností sdružení Iuridikum remedium problémy s náhradami škod a způsobené trestním stíháním, které nakonec skončilo zproštěním, v případě ministerstva spravedlnosti problémy nejsou. "Tady to bude zřejmě odměna advokáta, kterou musel pan ředitel zaplatit. Co se týče postoje k zadostiučinění, to je druhá složka, tedy milión a půl, to je peněžité vyjádření do zásahu do osobnosti. Tady se to moc předvídat nedá. Obecně si myslím, že pod vlivem Štrasburku je tady větší vstřícnost," dodala Helena Svatošová.

Slavný filmový producent a režisér Geogre Lucas nepřímo vyzval český stát k tomu, aby začal být vůči filmovým štábům ze zahraničí velkorysejší. Za to, že tyto štáby u nás utratí velké peníze, chce, aby Česko něco nabídlo i jim. Nalaďte si ve čtvrtek 4. června Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mik , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu