Za měsíc koupíte už jen cigarety s ošklivými obrázky

2. listopad 2016

Už jen měsíc mají trafikanti na to, aby doprodali zásoby cigaret, které na krabičkách nemají varovné obrázky. Ty mají kuřáky od nákupu tabákových výrobků odradit.

Dítě s cigaretou na dudlíku, díra do krku v oblasti hrtanu nebo zkažené a vypadané zuby. Takové a další podobné obrázky mohou už teď mnozí kuřáci najít na krabičkách cigaret. Obrázky mají odradit jak stálé, tak i začínající kuřáky od nákupu tabákových výrobků.

Trafikanti musí staré zásoby doprodat nejpozději v první polovině prosince, už teď je ale většina cigaretových krabiček s obrázky.

„Nekoukám se na to. Je to tak ukrutná závislost, že kvůli tomu nepřestanu kouřit,“ říká zákaznice jedné z trafik v centru Pardubic.

Lidé hledají méně odpuzující obrázky

Podle zdejší trafikantky paní Ivety prý lidé obrázky na krabičkách přijímají. Maximálně se stane, že při nákupu nechtějí mít na krabičce určitý typ obrázku.

„Stává se to, ale spíš se ještě koukají, jestli nejsou nějaké bez obrázků. Když nejsou, tak si to vezmou, ale mají připomínky. Vybírají si, že chtějí třeba oko, s dudlíkem. Je možnost si vybrat. Je asi pět druhů obrázků. Nejradši mají dudlík,“ říká trafikantka.

Její slova potvrzuje i pan Miroslav, který má trafiku v centru Chrudimi: „Vždycky se ptají, jestli je možnost výběru z jiné varianty obrázku, tak jim samozřejmě dám vybrat. Je pravda, že na to lidé reagují a poptávka je o něco nižší.“

cigarety, kouření, tabák, obal, zdraví

Mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková upozorňuje, že varovné obrázky mají za úkol od nákupu cigaret odradit jak stávající, tak začínající kuřáky.

„Podkladem pro tato opatření byly výzkumy Evropské unie. Na základě těchto podkladových studií bylo zjištěno, že změna vzhledu krabiček cigaret prokazatelně sníží užívání těchto výrobků. Cílem tohoto opatření je zejména snížit počet kuřáků, také minimalizovat počet nových kuřáků a především zastavit nárůst užívání tabáků u dětí a mladistvých,“ doplnila Ježková.

Čtěte také

Trafikanti mají čas staré zásoby prodat do 7. prosince. Jinak musí krabičky bez obrázku vyhodit.

Paní Iveta z trafiky v Pardubicích se ale takového problému neobává: „Do 7. prosince si myslím, že jo, protože tady je velký obrat, tady se lidi nezastaví. Většinou už jsou skoro všechny s novými obrázky. Pár jich zůstalo, ale to se doprodá, si myslím.“

Na logo výrobce zbývá třetina plochy

Podle vyhlášky musí obrázek zabírat minimálně 65 procent přední a zadní strany krabičky. Musí u něj být i zdravotní varování a informace pro kuřáka, kde může hledat pomoc při zbavení se závislosti.

Od prosince musí být na krabičkách cigaret odstrašující obrázky
autor: zen
Spustit audio