Za neohrabaností dítěte může stát skrytá oční vada

26. březen 2019

To, že oči nefungují tak, jak mají, může naznačit neohrabanost, časté padání i problémy se čtením. Špatné zachycení létajících předmětů, nebo dvojité vidění, i to jsou signály špatného zraku.

S jakýmkoli podobným podezřením objednejte dítě ke specialistovi. „Vyšetřením binokulárního vidění a nápravou tupozrakosti a šilhání se zabývá ortoptista, který je pravou rukou očního lékaře. Jakmile zrak vyšetří, lékař na základě toho napíše doporučení a navrhuje postup léčby.“

Čím dříve se tyto vady zachytí, tím větší šance je na úplné vyléčení. Vrozená šilhavost se může objevit hned po narození, někdy až později, zhruba do půlroku věku dítěte. Obvyklejší projevy šilhání jsou viditelné v rozmezí tří až pěti let. „Nerada bych vyděsila některé maminky, proto připomínám, že lehké pošilhávání miminka v prvním půlroce života je naprosto přirozené. Je to období, během kterého se binokulární systém teprve vyvíjí,“ uvádí na pravou míru Hana Adámková. Pokud se ale oči stáčejí jinak i po uplynutí této doby, už bychom měli zbystřit.

Příčiny šilhání

Šilhání se může projevovat různě. Šilhat může pouze jedno oko, nebo se oči střídají. Nejčastějším důvodem je chybná koordinace mozkových center, která řídí pohyblivost očí a zpracovávají zrakové vjemy. Šilhání úzce souvisí s dioptrickými vadami, hlavně u dalekozrakosti, která nutí dítě k zaostřování a ke stáčení očí. Méně častější formy šilhání jsou spojeny třeba s vrozeným šedým zákalem, nebo nádorem oka.

Za šilháním se často skrývá tupozrakost

Pokud máte podezření, že dítě šilhá nebo by mohlo být tupozraké, na první prohlídku nemusíte jít hned k očnímu lékaři. I zkušený ortoptista dokáže pomocí screeningového přístroje správně vyhodnotit výsledky a postup dalšího vyšetření. Pokud se vaše podezření potvrdí, až potom je nutná návštěva lékaře, který doporučí léčbu. Ta spočívá v předepsání vhodných brýlí.

Při tupozrakosti je obvykle používána okluze a někdy očař doporučí i ortoptické cvičení, na které dítě dochází jednou až dvakrát týdně. Většinou to hradí pojišťovna. Pokud je šilhání výrazné, řeší se nejdříve tupozrakost a pak se obvykle přikročí k operaci, protože na to už je ortoptika krátká.

Jak probíhá léčba?

Na tupozrakém oku nemusí být patrné jakékoliv postižení. Díky zapojení mozku, který přijímá signál zdravého oka, dokážou děti zaostřit obraz na 100 procent. Léčbu je možné zahájit i v pozdějším věku, ale její úspěšnost s přibývajícím věkem klesá. Postup je vždy individuální a je nutné být pod pravidelným a odborným dohledem dětského očního lékaře a ortoptisty.

  • brýlová korekce: dítě dostane dioptrické brýle za účelem správné a přesné korekce dioptrické vady
  • okluzor: dítěti je na několik hodin denně zakrýváno zdravé oko, aby postižené oko bylo nuceno pracovat
  • pleoptická cvičení: postižené oko je co nejvíce zatěžováno prací na blízko; navlékání korálků, obkreslování a vybarvování obrázků, skládání mozaiky, házení míčem na cíl, ale i hry na počítači
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související