Za porušení zákazu vstupu do lesa by lidé mohli zaplatit až 30 tisíc korun

28. březen 2016

Za porušení zákazu vstupu do lesa by v budoucnu mohli turisté a houbaři platit vyšší pokuty než teď. Uvažuje o tom ministerstvo zemědělství. V krajním případě - třeba v době honu nebo kvůli ohrožení mláďat - by je mohla neukázněnost přijít až na třicet tisíc korun. A to i tehdy, když lesem vede třeba cyklostezka nebo cesta na místní hrad.

Na začátku března začal platit zákaz vstupu na hnízdiště vzácných ptáků v Národním parku České Švýcarsko.

„Teď pojedeme na hnízdiště sokola stěhovavého, které máme nejblíž. Označíme ho označníkem chráněné plochy. Cedule jsou v češtině i němčině,“ popisuje instalace varovných cedulí strážce Václav Nič.

Lesy České republiky se s návrhem novely mysliveckého zákona teď seznamují.

„Jízdy do lesa zakazují značky umístěné na lesních komunikacích. Za jejich porušení může lesní stráž udělit až pětitisícovou pokutu. Platí pro všechny a nejsou jen pouhou výstrahou. Každý, kdo do lesa neoprávněně vjede, ohrožuje a omezuje pěší návštěvníky lesa, ale především ruší zvěř,“ říká o současných pravidlech mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Myslivci slušné turisty v lese vítají. Někteří lidé se ale podle nich dost ohleduplně nechovají. Podle místopředsedy Okresního mysliveckého spolku Beroun Václava Troušky by třeba neměli nechat své psy volně pobíhat bez vodítka:

„Oni vezmou psa a vypustí ho v lese. Přitom říkají, že pes nic neudělá – ani lidem, ani zvířatům. Pes je ale šelma, a pokud narazí na zvěř, tak jeho přirozeností je zvěř prohánět.“

Vojtěch Poslušný z Okresního mysliveckého spolku Benešov zase říká, že někteří lidé stále vozí auty do lesa odpad.

Návrh ministerstva zemědělství chce také víc chránit myslivce. Při společném lovu například divočáků budou muset mít na sobě reflexní prvky, aby se vzájemně nezranili. Novinky mají ještě před sebou dlouhou cestu. Na vládě by měly být do léta. Pak je musí schválit parlament.

autor: lej
Spustit audio