Za půl miliardy chce nový vlastník obnovit běloveské lázně v Náchodě a vrátit na trh IDU

5. prosinec 2017 11:19

V Náchodě vyroste do čtyř let nový lázeňský komplex. Za půl miliardy ho postaví firma IDA SpaMed, která koupila zchátralé lázně v místní části Běloves. Společnost chce zároveň na trh vrátit minerální vodu IDA. 

Lázně Běloves byly naposledy v provozu v 90. letech minulého století. Od té doby chátrají a proto je teď většina budov v havarijním stavu. Nový majitel tak počítá s jejich demolicí.

„Dnes je to už spíš pozemek než nějaké lázně. Chceme zachovat jen tu starou kolonádu," říká Petr Svoboda, zástupce nového vlastníka. Ten za 50 milionů korun postaví také novou stáčírnu minerální vody IDA, kterou chce vrátit na trh.

„Co se týká stáčírny, tak to ještě uvidíme. Rádi bychom během roku a půl šli do nějakého zkušebního provozu," vysvětluje Petr Svoboda.

Firma IDA SpaMed chce současně znovu zprovoznit prameník s oblíbenou kyselkou. Ten je kvůli sporům bývalého majitele lázní s městem už dva roky zavřený. Předtím byl volně přístupný veřejnosti.

Nové moderní lázně budou mít kapacitu 200 lůžek. Pacientům nabídnou například léčbu nemocí srdce, obezity nebo gynekologických problémů.

„Na trhu chybí léčebna gynekologických potíží mladých pacientek. Bylo to někde ve Františkových Lázních a tam to skončilo," doplňuje Tomáš Šubert, partner firmy IDA SpaMed.

Ideové skici možné podoby nových Lázní Běloves

Investor plánuje úzkou spolupráci s městem. To se ale na výstavbě nového komplexu podílet nebude.

Potvrzuje to místostarosta za ČSSD Jan Čtvrtečka: „Na základě memoranda o spolupráci, které bude uzavíráno mezi městem Náchod a investory, se jim budeme vyjít maximálně vstříc. Ale určitě to není tak, že bychom zatím do toho vstupovali finančně a majetkově."

Město bez ohledu na záměry nového vlastníka běloveských lázní dál plánuje výstavbu odpočinkové zóny takzvaných „malých lázní". Jejich součástí bude prameník s minerální vodou z nedávno objevených vrtů.

„Pojedeme podle projektu, který už byl schválen a bude dokončen, předpokládám, příští rok na podzim. Reálně se dnes pohybujeme mezi 20 až 25 miliony, se související infrastrukturou," dodává Jan Čtvrtečka.

Město i nový vlastník lázní Běloves IDA SpaMed potvrdily možné budoucí propojení obou areálů. Ty jsou od sebe vzdálené několik stovek metrů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související