Za slaninové brambory se smetanou nedostanete bramborovou medaili, v kuchyni jsou ceněné zlatem

Zdena Kabourková vás všechny zve do naší rozhlasové kuchyně, kde si dnes připravíme velkou dobrotu, slaninové brambory se smetanou. Jde o velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná.

Suroviny:
1 kg brambor, 1 cibule, 150 g slaniny, 300 ml smetany, 80 g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, petželka, máslo

Postup:
Brambory si umyjeme a dáme je vařit do poloměkka. Uvařené oloupeme a pokrájíme na plátky. Smetanu si smícháme s vajíčkem, sýrem. Dochutíme solí a pepřem. Slaninu si nakrájíme na malé kostičky a cibuli také. Asi 2 lžíce slaniny si odložíme bokem, abychom mohli posypat brambory před koncem. Na pánvi si zpěníme máslo, přidáme cibuli a slaninu a osmahneme. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Připravíme si zapékací mísu, kterou si vymažeme máslem a ukládáme brambory. Brambory zalijeme připravenou smetanovou zálivkou, přidáme opraženou slaninu s cibulí a dáme zapéct na 200 stupňů prvních 15 minut. Potom teplotu snížíme a pečeme, dokud nejsou brambory upečené. Před koncem posypeme vrch odloženou slaninou a trochou sýra a petrželkou.

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor

Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Zapečený květák a brambory
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.