Za vývoz čtyř raket do USA dostal muž pokutu 200 tisíc

5. listopad 2019 11:40

David Horský dostal za zahraniční obchod s vojenským materiálem bez povolení nebo licence pokutu 200 000 korun. Podle obžaloby se pokusil vyvézt do USA čtyři znehodnocené vojenské rakety a jejích díly.

Horský ale neměl potřebné svolení ministerstva průmyslu a obchodu. Muž se hájil tím, že nešlo o vojenský materiál, ale o modely či makety. Rozsudek pobočky krajského soudu v Pardubicích není pravomocný, Horský se proti němu na místě odvolal.

Soud se s jeho argumentací neztotožnil. Podle něj znehodnocené rakety zůstávají vojenským materiálem. Dal tím za pravdu státnímu zástupci Petrovi Babkovi, který řekl, že rakety a součásti byly sice skutečně delaborované a označené delaboračními značkami, přesto šlo nadále o vojenský materiál.

Horského v roce 2014 ministerstvo průmyslu a obchodu za vývoz vojenského materiálu potrestalo pokutou 2000 korun, na což soud ve svém odůvodnění poukázal. Podle něj to bylo první mírné varování před podobnými obchody, Horský si však ani po něm licenci pro vývoz neobstaral.

Rakety za 400 tisíc

Celníci v roce 2017 zadrželi několik zásilek do USA, v nichž objevili rakety typu OSA, Volchov, S-200 Vega a KUB a jejich části. Na fakturách byla hodnota zboží vyčíslena celkem na 18 000 amerických dolarů (tehdy asi 419 000 Kč). Podle vyslechnutého znalce z oboru střeliva a výbušnin Jiřího Chládka neobsahovaly motory, výbušniny ani elektroniku. „Tyto makety nelze uvést do bojeschopného stavu. Šlo by to jen v podmínkách výrobního závodu s použitím originálních materiálů,“ uvedl Chládek.

Horský se hájí tím, že vyvážené rakety měly sloužit například jako fyzikální aerodynamický model pro použití ve větrném tunelu nebo k předváděcím účelům, například při vyučování nebo na výstavách. Horský je podle své výpovědi sběratelem militarií. Rakety nakoupil jako znehodnocené od Vojenského technického ústavu výzbroje a munice VTÚVM Slavičín nebo firmy STV Group. Po zrestaurování, kde některé části nahradil, aby byly pohledově věrné, je hodlal vyvézt údajně jako exponáty.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související