Začal soud kvůli rekonstrukci Bohemie: obžalováno je 8 manažerů a 3 firmy

13. září 2016

Případem modernizace chrudimského hotelu Bohemia se začal zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Z pokusů o dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie je obžalováno 8 manažerů a tři firmy, které na přestavbě hotelu spolupracovaly.

Během stavby měly použít jiné materiály a technologie, než uvedl investor v žádosti o evropskou dotaci, a některé práce vůbec neprovedly. Přesto si je podle žalobce chtěly nechat proplatit.

Státní zástupce Adam Borgula žaluje manažery a firmy jako organizovanou skupinu. Důkazy proti nim získala policie v zimě před čtyřmi lety z odposlechů, emailové komunikace a z nejrůznější stavební dokumentace.

Ve hře bylo 9 milionů

„Úmyslem bylo vylákání, nebo neoprávněné uplatnění a ušetření částky ve výši nejméně 9 milionů korun,“ řekl státní zástupce Adam Borgula.

Některé vyfakturované práce se podle obžaloby vůbec nedělaly, jinde se použil jiný materiál nebo stavební firma Metrostav spojila ocelovou konstrukci jinou technologií.

„Obžaloba netvrdí u všech těch segmentů, že došlo k levnější variantě, i když v zásadě ano. Ale předpokladem pro možnost proplacení takto uplatněných nákladů je pravdivý výkaz o realizovaných stavebních pracích,“ doplnil Borgula.

Obžaloba: podle obhájkyně ubohá

Obhájkyně dvou manažerů investora stavby a současně příjemce dotací společnosti Noma holding Tereza Jelínková řekla, že obžaloba má řadu právních vad: „Pan státní zástupce hovoří složitě o tom, jak se vyměnila ocelová konstrukce. Změnil se pouze typ spojů s ohledem na zimní období. Náš znalec dokonce říká, že typ spojů nemusí být hlášen na stavebním úřadě a ani na dotačním orgánu. Klienti zde stojí jako organizovaná skupina, že chtěli okrást dotační orgán ohledně svařované konstrukce. Při vší úctě, to mi přijde hodně ubohé.“

Čtěte také

Obžalobě před hradeckým soudem čelí manažeři ze tří firem, které se na modernizaci hotelu podílely, tedy společnost Noma holding, stavitel Metrostav a firma Cettus. Ta dělala na stavbě technický dozor. Všechny tři zmíněné společnosti jsou současně obžalované jako právnické osoby.

„Nebudu se vyjadřovat,“ stejně jako právní zástupce firmy Metrostav Pavel Mališ reagovali na žádost o rozhovor i ostatní obžalovaní. Soud včera vyslechl první dva manažery a všech jedenáct obviněných pak chce vyslechnout do konce týdne.

Spustit audio