Začala platit EET. Účtenku dostanete i na kávu

1. prosinec 2016

Guláš s knedlíkem, dvě malá piva a káva, tak by mohl vypadat účet z restaurace, který by měl ode dneška zaevidovat i stát. Odstartovala totiž povinnost pro hoteliéry a restauratéry dávat za všechny platby účtenky z registrační pokladny.

V centru Pardubic byly dnes kavárny, restaurace a hospody na elektronickou evidenci tržeb připravené a od rána vydávají na všechno účtenky s evidenčním číslem.

Jediné, na co si někteří provozovatelé stěžovali, byly dlouhé čekací doby. Jde o čas, kdy číšník nebo hoteliér zadá účtenku do systému, ministerstvo ji zaeviduje, pošle mu ji zpět a on ji pak může vytisknout a předat zákazníkovi.

Tento proces prý někdy trvá i víc než zákonem stanovené dvě sekundy, jindy to zas ale je prý okamžitě. Problémem pak například pro personál může být, že se takříkajíc víc naběhá, to potvrzuje například i číšník Václav Čermák z pardubické restaurace na náměstí Čs. legií.

„Samozřejmě je to zdržení. Člověk se víc naběhá, udělá víc kroků k tomu hostovi. Hodně nás to zpomaluje. Jedeme první den, takže teď nejde posoudit, jestli to bude takové zdržení, nebo nebude. Myslím si, že bude.“

Zdražení o několik korun

Někteří hospodští a majitelé restaurací avizovali, že kvůli elektronické evidenci tržeb budou muset zdražit, a v některých podnicích k tomu opravdu došlo. Většinou to ale nejsou žádné razantní skoky. U nápojů se navýšení průměrně pohybovalo kolem dvou korun, u jídel pak kolem pěti korun.

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační

Většina provozovatelů zdražení odůvodňovala právě nákupem nových pokladen a nových systémů pro elektronickou evidenci tržeb. Například Adam Vojtek, který provozuje restauraci na Pernštýnském náměstí, by ale prý zdražoval, i kdyby EET nebyla.

„U nás se to moc neprojevilo. My jsme zdražovali asi o dvě tři koruny a stejně bychom zdražovali. Každý rok je nějaký nárůst cen. Co se týká piva i nealka, alkoholu, potravin, surovin, tak to všechno roste nahoru. My bychom zdražovali i tak.“

18 miliard do rozpočtu

Ministerstvo financí si od elektronické evidence tržeb slibuje především narovnání konkurenčního prostředí, částečné vymýcení šedé ekonomiky a hlavně větší výběr daní.

Podle propočtů ministerstva by EET měla do státní kasy přinést ročně až 18 miliard korun. Do EET se do dnešního dne přihlásilo téměř 40 tisíc podnikatelů. A mezi půlnocí a devátou hodinou ranní odeslali restauratéři a hoteliéři do systému skoro půl milionu účtenek.

autor: zen
Spustit audio