Začala rozsáhlá výměna povrchu na D11 a D35. Potrvá do října

23. srpen 2022 07:23

Na dálnicích D11 a D35 v okolí exitu 84 Sedlice nedaleko Opatovic nad Labem musí řidiči ode dneška počítat s dopravními omezeními. Ředitelství silnic a dálnic začalo s velkou opravou povrchu vozovky.

Na D11 budou opravy rozsáhlejší, výměna povrchu se bude týkat skoro 12 kilometrů dálnice - konkrétně mezi kilometry 76,4 a 88,3. Po dobu prací tak bude uzavřená i odpočívka Osice - zhruba do poloviny září ve směru na Prahu, poté do první poloviny října ve směru opačném.

Zůstanou 2+2 pruhy

Doprava by měla být po většinu doby omezení vedená v takzvaném režimu 2+2. Tedy - opravovaný jízdní pruh uzavřený a vedle - sice zúžené - ale dva průjezdné pruhy.

Na D35 bude oprava menší a týkat se bude jen zhruba 3 kilometrů povrchu, a to právě od křížení s D11 u Sedlic po mimoúrovňovou křižovatku u Opatovic nad Labem.

Silničári opravují povrch silnice na křížení D11 a D35

Součástí oprav je výměna povrchu i na dvou mimoúrovňových křižovatkách. To znamená, že některé sjezdy a nájezdy na dálnice nebudou moct řidiči využívat. Například v tuto chvíli dělníci kromě povrchu D11 frézují i mimoúrovňovou křižovatku na exitu 86 Sedlice. V praxi to znamená, že pokud člověk pojede od Hradce na Prahu, tak na tomto exitu nemůže sjet na D35 a obráceně z D35 teď není možné najet na D11 směrem na Prahu.

V opačném směru - tedy od Prahy na Hradec, respektive z D35 na Hradec zatím exit průjezdný je, ale to se bude co pár dní měnit, takže řidiči by měli být maximálně obezřetní a sledovat značení. Po určitou dobu bude uzavřený i exit 74 Pravy. Tím, že dělníci na většině trasy mění jen takzvanou obrusnou vrstvu - tedy zhruba 4 cm asfaltu, měly by práce postupovat rychle.

Podle ŘSD by práce měly trvat 47 dní, tedy přibližně do 7. října. Státní organizace u této zakázky zohlednila i časový harmongram. Většinou se zohledňuje především cena, ŘSD ale v tomto případě postupovalo jinak:  Při hodnocení měla dvoutřetinovou váhu cena, a třetinu tvořila slíbená doba prací. Vyhrála tedy ten, kdo nabídl ekonomicky výhodnou nabídku a zároveň slíbil co možná nejkratší harmonogram. To znamená samozřejmě i co možná nejkratší dobu uzavírek a omezení.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související