Záchrana kaple U Trojice se blíží, ale pomalu

14. srpen 2019

Kaple Nejsvětější Trojice stojí na odlehlém místě nedaleko pardubické rafinérie Paramo. Chybí ji střecha, okna i dveře, obvodové zdivo se hroutí a uvnitř roste zelená tráva.

Pardubická radnice ji nejprve chtěla srovnat se zemí, nakonec se ale ukázalo, že městu vůbec nepatří. A pak o ni projevil zájem spolek Omnium, který se věnuje záchraně zničených, ohrožených nebo nevyužívaných památek. Zastupitelé se proto rozhodli kapli z konce 18. století od soukromých majitelů odkoupit a přenechat ji nadšencům, kteří by jí vrátili život.

U kaple vytékal léčivý pramen

Kaple stojí na tomto místě, kde tekl léčivý pramen, už od roku 1797. Úplně původně tam dokonce byly malé dřevěné lázně. Po jejich úpadku společně s nimi v roce 1860 vyhořela a skoro okamžitě na jejím místě postavili novou zděnou kapli v pseudogotickém stylu, ke které každý rok chodilo procesí. Od začátku 20. století pak ale začala chátrat, v roce 1990 sice dostala střešní krytinu, jenže chátrala dál a postupně zarostla náletovými dřevinami.

V současné době už kaple nemá ani střechu a obvodové zdivo se pomalu hroutí. A tak ji pardubičtí zastupitelé odsoudili k demolici. Ta měla stát 300 tisíc korun, jenže v poslední chvíli úředníci zjistili, že městu patří jenom pozemek, ale samotná kaple už ne.

Čtěte také

Pardubická radnice se poté rozhodla kapli od soukromého vlastníka odkoupit. Do hry navíc vstoupil spolek Omnium, který ji chce opravit. Město proto prozatím památku oplotilo, aby se k ní nemohli dostat vandalové. „Je to i z bezpečnostních důvodů, protože je možné, že se tady uvolní zbytky klenby a spadnou,“ upozorňuje na realitu Jakub Děd ze spolku Omnium.

Kaple si podle něj zcela jistě zaslouží opravu: „Každá podobná stavba má svoji kulturní hodnotu, i když to není kulturní památka zapsaná na seznam. Myslím si, že podobné stavby patří k historii místa, a že stojí za to ji zachránit.“

Kaple bude chátrat i další rok

Pardubická radnice je rozhodnutá kapli, až ji od majitelů odkoupí, bezúplatně převést na spolek Omnium, potvrdila to náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z hnutí ANO: „Já předložím zprávu do zastupitelstva, že předáme bezúplatně pozemek i kapli spolku Omnium, který se těmto rekonstrukcím věnuje.“

Kaple zarostla náletovými dřevinami

Spolek by se sice do záchrany kaple pustil ihned, zatím mu v tom ale brání fakt, že stavba není stále v majetku města. Radnice proto musí nejdříve kapli odkoupit.  Jenže původní majitelé už nežijí, a tak město musí počkat, až se vyřídí dědické řízení. „Myslím si, že to nebude žádná krátká doba, odhaduji to tak na jeden rok,“ dodává náměstkyně primátora.

Jenže za tu dobu bude kaple dál chátrat. Nemá střechu a zůstaly už jen obvodové zdi. „Do nich bude zatékat, a pokud přijde zima, tak je skoro jisté, že ten stav za rok bude zase horší,“ říká Jakub Děd. Spolek Omnium se přesto památky nezříká a bude ji chtít i po roce zachránit. Oprava kaple by měla stát 500 tisíc až jeden milion korun.

Spustit audio

Související