Záchrana nosorožců v Africe souvisí s pomocí lidem, kteří tam žijí. Jedině tak se to podaří

4. květen 2018

V pátek 4. května byl Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Jan Stejskal, vedoucí oddělení komunikace a mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové.

Poslední samec nosorožce bílého severního Sudán, který se dostal do dvorské zoo v sedmdesátých letech z afrického Súdánu s dalšími pěti nosorožci a strávil tu většinu svého života, uhynul letos 19. března.

Safari Park Dvůr Králové se stala jedinou institucí na světě, kde se podařilo tato zvířata rozmnožit, narodila se tu celkem čtyři mláďata. Sudán se stal otcem dvou z nich, samic Nabiré a Nájin. Přes všechny chovatelské úspěchy probíhala reprodukce těchto v současné době nejohroženějších savců planety příliš pomalu.

Proto se zoo rozhodla v roce 2009 převézt čtyři nosorožce do keňské rezervace Ol Pejeta s cílem vytvořit v přirozených podmínkách životaschopnou a pravidelně se rozmnožující skupinu. Bohužel však byly u samic zjištěny zdravotní komplikace, které jim nedovolily zabřeznout.

Nosorožec Sudan

Nyní jsou tak veškeré naděje na záchranu nosorožců bílých severních v rukou vědců a umělých metod reprodukce. Práci odborníků na záchraně nosorožců bílých severních koordinuje právě Safari Park Dvůr Králové.

Podle Jana Stejska se ale celý projekt týká nejen starosti a péči o zvěř v Africe, ale i starosti o lidi, kteří tam žijí.

Lada Klokočníková a Jan Stejskal v rozhlasové kavárně

„To je nutná podmínka toho, aby tam ta zvířata zůstala. Nelze si představovat, že lidé tam budou žít v úplné chudobě a zvířata tam budou prosperovat. Takto to určitě fungovat nebude. Proto se snažíme pomáhat i třeba při vzdělávání a při získávání živobytí místních obyvatel," říká Jan Stejskal, který procestoval velký kus světa. A o záchraně nosorožců severních bílých nám toho pověděl mnoho zajímavého.

Jan Stejskal připojuje svůj podpis na stěnu radiokavárny
autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související