Záchranáři nejspíš našli ve vraku Concordie tělo dosud pohřešované oběti

26. září 2013

Potápěči objevili ve vraku lodi Costa Concordia ostatky, které by mohly patřit jedné ze dvou dosud pohřešovaných obětí. Těmi jsou indický číšník Russel Rebello a sicilská turistka Maria Grazia Trecarichiová, která dostala výlet na lodi jako dárek k padesátinám. Nehodu u italského ostrova Giglio loni v lednu nepřežilo celkem 32 lidí.

Vrak mohli potápěči důkladně prohledat až poté, co se loď podařilo vyprostit z útesu.

„Našli jsme lidské ostatky a mohly by patřit jedné z osob, které dosud hledáme,“ potvrdil šéf civilní obrany Franco Gabrielli a dodal, že vyšetřovací tým již informoval rodiny pohřešovaných. O kterou z obětí se jedná, potvrdí až výsledky rozborů DNA.

Minulý týden italští technici po náročné operaci vyzvedli plavidlo z mořského dna a narovnali ho do vertikální polohy. Po nehodě se totiž loď naklonila na bok. Robotické kamery pak začaly prozkoumávat zatopené prostory a pátrat po tělech zbývajících dvou obětí.

Z kajut je teď také možné vyzvednout osobní předměty pasažérů. Záchranáři odmontují ze všech kajut trezory a za přítomnosti notáře je úřady otevřou, obsah následně předají majitelům. Plavidlo pak budou muset technici rozebrat a sešrotovat. Zatím se očekává se, že se tak stane v létě příštího roku.

Costa Concordia ztroskotala v noci 13. ledna 2012. Obří luxusní výletní loď pod velením kapitána Franceska Schettina najela na skálu poblíž toskánského ostrova a začala nabírat vodu.

Hlavním viníkem tragédie je podle obžaloby právě kapitán Schettino. Za několikanásobné zabití z nedbalosti a ublížení na zdraví mu hrozí až 20 let vězení. Obžaloba mu také vytýká, že zanedbal pomoc a opustil loď.

Kapitán svou vinu i nadále odmítá. Pro záchranu 4200 pasažérů prý udělal vše, co bylo v jeho silách. Podle poslední verze obhajoby potápějící se loď předčasně neopustil, ale přepadl přes palubu.

Costa Concordia je po dvaceti měsících znovu ve vertikální poloze
autoři: Lucie Chvojková , krw , nov
Spustit audio