Záchranáři v Královéhradeckém kraji teď prožívají nejnáročnější dny od začátku pandemie koronaviru

15. leden 2021 10:37

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má kvůli koronaviru více výjezdů. Poslední dny jsou pro záchranáře v regionu dokonce nejnáročnější od začátku epidemie. Teď v lednu mají posádky v meziročním srovnání víc práce zhruba o 20 procent. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Podle statistik Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje mají záchranáři běžně mezi 130 až 140 výjezdy denně. V těchto dnech je však toto číslo vyšší, někdy je to až 170 výjezdů. A to přitom odpadají ve velké míře i tradiční zimní zásahy na horách u zraněných lyžařů.

Za oním nárůstem stojí opravdu onemocnění covid-19. Každý den totiž záchranáři vyjíždí až k 45 pacientům s koronavirem. Často musí řešit i převozy těchto pacientů mezi jednotlivými nemocnicemi. I takových transportů přibývá. Čísla ta potvrzují to, že Královéhradecký kraj patří mezi nejzasaženější regiony, co se covidu-19 týče, v celé České republice.

Čtěte také

Jak jsou pro záchranáře výjezdy ke covid pozitivním pacientům náročné?

Podle samotných záchranářů jsou takové výjezdy rozhodně náročnější než ty k necovidovým pacientům. Záchranáři se vždy musí obléci do ochranných obleků. A po takovém zásahu potom musí dekontaminovat sanitku a další vybavení. V tu chvíli je daná posádka neschopná dalšího výjezdu i několik desítek minut.

Mobilní odběrový tým HZS Královéhradeckého kraje odebral první desítky vzorků

I proto teď mají záchranáři v kraji posílené posádky o tři výjezdové skupiny, tedy o tři sanitní vozy.

Jak záchranka víc výjezdů zvládá po personální stránce?

Čtěte také

Také Zdravotnické záchranné službě Královéhradeckého kraje, stejně jako nemocnicím v našem kraji, chybí kvůli covidu zaměstnanci, kteří jsou buď sami nakaženi nebo musí být v karanténě. V tomto ohledu je nyní také nejhorší období od začátku pandemie.

Aktuálně krajské záchrance chybí 30 lidí, což je přibližně 10 procent všech kmenových zaměstnanců.

Mluvčí krajské záchranky Ivo Novák ale uvedl, že se to zatím nijak neprojevuje v péči o pacienty. Je to ovšem jen díky tomu, že se různě přesouvají služby a lékaři a záchranáři mají více přesčasů. Zkrátka jde o opravdu náročné období.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související