Začíná Smetanova Litomyšl, letos je zpět v plné parádě

1. červenec 2021 09:12

V Litomyšli dnes začíná Smetanova Litomyšl, která na rozdíl od předchozího komornějšího ročníku nabídne divákům i opery a velké koncerty. V plánu je i každodenní hudební program v Klášterních zahradách.

Z dvou možných termínů pořadatelé nakonec vybrali ten pozdější, červencový. „Jsme moc rádi, že jsme to tak udělali. Zase to vypadá, že budeme v jakési kapse, kdy se uvolňuje nejvíc, a pak se možná zase začne utahovat,“ pochvaluje si ředitel festivalu Jan Pikna.

Pořadatelé tak můžou do hlediště pustit 75 % diváků, kteří ve venkovních prostorách nemusí mít ani roušky.

Plnohodnotný festival

Loňská Smetanova Litomyšl byla komornějšího rázu, letošní ročník by už měl splňovat vše, na co byli diváci zvyklí. „Letos to bude plnohodnotný festival s operami, s velkými orchestrálními koncerty, jenom bude zhuštěný do 11 dní,“ říká ředitel festivalu.

Festival bude nabízet 30 pořadů, diváci tak během jednoho dne mohou shlédnout tři koncerty, pořady ve festivalových zahradách i výtvarné výstavy.

Program Festivalových zahrad si při Smetanově Litomyšli užije celá rodina

Hlavní scéna je jako vždy na zámeckém nádvoří, hraje se ale také v zámecké jízdárně, hudba bude znít i v piaristickém chrámu a každodenní program bude i v litomyšlských Klášterních zahradách.

Právě v zahradách lidé musí počítat s dodržováním rozestupů, ale ochranu dýchacích cest už mít nemusí. Na místě bude stánkové občerstvení a sedací vaky k dispozici. Program v zahradách bude mít široký rozptyl: zahraje Jelen nebo Aneta Langerová, které vystřídají večerní koncerty klasické hudby.

Slavnostní zahajovací koncert, kde zazní v podání České filharmonie Má vlast, bude dnes večer od 20 hodin přenášet i Česká televize.

Spustit audio

Související