Začíná svátek Pesach, do Velké synagogy v Plzni se vrátila Tóra a kdo byl Oskar Donath

10. duben 2022

Víte, co je maror a charoset? V Plzni se dnes slavnostně otevřela opravená synagoga. A kdo byl Oskar Donath?

Svátek Pesach nás vyzývá ke svobodě

Jak se liší tato noc od jiných nocí? To je otázka, kterou už brzy položí svým rodičům židovské děti při sederové večeři svátku Pesach. Ten letos začíná 15. dubna. O jeho významu a slavení natáčela Terezie Jirásková s rabínem Davidem Maxou z progresivní židovské komunity Ec chajim.

Jaké zvyky slavení Pesachu provázejí? K čemu nás Pesach vyzývá? A v čem je dnes aktuální? Poslechněte si rabína Davida Maxu.

Největší Tóra v největší synagoze

Je největší v České republice, druhá největší v Evropě a třetí největší na světě. A přece má v názvu jen „velká“. Velkou synagogu v Plzni dnes po třech letech rozsáhlé rekonstrukce slavnostně otevřel průvod, který dovnitř vnesl svitek Tóry. Ten pak vrchní zemský rabín Karol Sidon uložil do svatostánku. Největší plzeňskou Tóru provází tajemný příběh, který ještě čeká na rozluštění. S předsedou plzeňské židovské obce Jiřím Löwym natáčela Daniela Brůhová.

Čím je plzeňská Tóra jedinečná? Jak byla na slavné vnesení do Velké synagogy vyzdobená? A jaká je její historie? I to prozrazuje Jiří Löwy.

Židé v české literatuře

Jak vnímal Židy Karel Hynek Mácha? A jak o nich psal Jaroslav Vrchlický nebo další slavní čeští spisovatelé 19. století? Tyto otázky si zhruba před 100 lety kladl velký znalec české literatury Oskar Donath. Tento čtvrtek 14. dubna uplyne 140 let od jeho narození. Medailon o muži, který celý život usiloval o harmonické soužití Čechů, Židů a Němců, připravil Leo Pavlát.

Jak Donath hodnotil přítomnost Židů v české literatuře? A jakým dalším tématům se věnoval?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio