Začíná židovský nový rok

9. září 2018

Židovský nový rok Roš ha-šana začíná ve znamení zpytování a pokání. Připomeneme si čtvrt století od podpisu první mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci. A navštívíme Židovské muzeum ve Vídni.

Dnes večer začíná Roš ha-šana - židovský Nový rok. Podle tradice byl v tento den stvořen svět. Židé ho tráví v modlitbách sebezpytování a postu. Neodmyslitelným rysem svátku je troubení na beraní roh, zvaný šofar. Zvuk rohu má připomínat smlouvu uzavřenou mezi Hospodinem a Izraelem na hoře Sinaj. Měl by rovněž všechny probudit z „mravní malátnosti“, neboť se blíží „Den soudu“, proto je zvuk rohu tak ostrý. Na tento svátek se jí jablko máčené v medu, což symbolizuje, že příští rok bude sladký jako med. Více se dozvíte od Daniely Brůhové.

13. září uplyne čtvrt století od okamžiku, kdy spolu Izraelci a Palestinci podepsali první mírovou dohodu. Ta vešla do dějin jako „Oslo 1“. Jak vypadá toto kdysi epochální ujednání s odstupem 25 let? To řekne Jan Fingerland.

Šofar skutečný a dětský v expozici ve Staré synagoze v Plzni

Židovské muzeum ve Vídni sídlí ve dvou budovách a od roku 2013 představuje návštěvníkům stálou expozici s názvem Naše město! Židovská Vídeň dodnes. Pouť židovskou historií v něm začíná rokem 1945 a vede až k současnému životu vídeňské židovské obce. Ale i milovníci dávnějších dějin v něm najdou řadu zajímavostí z osmisetleté historie Židů ve Vídni. Muzeum navštívíme s Janou Šustovou.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio