Začínají opravy hřebčína v Kladrubech, stát budou 300 milionů korun

26. září 2012

Opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem začínají. Památka UNESCO rekonstrukci nutně potřebuje. Stát bude 300 milionů korun. Za peníze z evropských fondů se opraví 17 objektů z celkem 22 a tři venkovní plochy.

Prázdný už je zámek, hřbitovní kaple i kostel. Na řadě je rekonstrukce chlapecké ubytovny a porodny koní. Dojde i na stáje plemenných hřebců, malé stáje a střechy.

V době, kdy budou dělníci pracovat na stájích, se koně přestěhují do jiné části areálu. Příští léto pak stráví na pastvinách. Hřebčín ale funguje dál, protože opravy budou probíhat na etapy.

Místo kanceláří a pokojů na zámku vznikne galerie a z chlapecké ubytovny by se měla stát kočárovna. Hřebčín bude mít také novou barvu fasády – ze žluté se změní na původní zelenou.

„Tyto rozsáhlé opravy musíme stihnout do 31. prosince roku 2014,“ zmínila v Dopoledním Radiožurnálu pověřená ředitelka hřebčína Simona Voňková.

„Je to nemalá částka, ale tato částka nám stačí na rekonstrukce jedné čtvrtiny objektů majetku hřebčína, takže budeme shánět další peníze,“ dodala. Další zhruba miliardu však ministerstvo zemědělství ve svém rozpočtu nemá.

Současná investice je největší od poloviny 18. století, kdy hřebčín vyhořel. Od té doby se opravovalo jen to nejnutnější – padající střechy, omítky nebo fasády.

Chybí plemenní hřebci

S chovem světově proslulých starokladrubských koní jsou ale problémy - chybí plemenní hřebci. Jejich počet už klesl pod minimální hranici.

Každá linie vraníků i běloušů má mít po pěti hřebcích, v současné chvíli ale mají některé linie pouze tři plemenné hřebce.

Jeden kůň si zlomil nohu a museli ho utratit. Jiný hřebec má zdravotní problémy a může uhynout. Hřebčín začal spolupracovat se zemských chovem a snaží se situaci zvrátit.

„Vzhledem k tomu, že populace starokladrubských koní je málo početná, je trvale ohrožena,“ podotkla Voňková.


Zvětšit mapu
autoři: nib , sib , ZAL
Spustit audio