Záclony jedině dlouhé. A s barvami opatrně, míní dekoratérka

5. říjen 2021

Minimalismus už není trendy. Textil do domu podle bytové dekoratérky Šárky Průškové určitě patří.  Ale jsou určité zásady, které je dobré dodržet.

Šárka Průšková ej odpůrkyní krátkých záclon. „Je to docela ožehavé téma. Někteří lidé se vymlouvají na topení, že záclony ubírají teplo. Ale není to pravda. Teď je tak obrovský výběr materiálů, které jsou dobře prodyšné. Varianty v krátkém provedení se hodí maximálně na chalupu,“ míní dekoratérka.

Dlouhá záclona zvětší prostor

V momentě, kdy správně umístíte dlouhou záclonu do pokoje, prostor se zvětší. Pokud není strop příliš vysoký, měla by kolejnice se záclonou vést už od stropu.

„Co se týká délky, záclona by rozhodně neměla být víc než dva centimetry nad zemí. Více centimetrů nad zemí působí lacině, asi tak jako krátké kalhoty. Jen pozor na síťované záclony, ty se rády vyvěšují, ale šikovné švadleny si s tím poradí. Dokonalé to je, když záclona sahá téměř k zemi,“ míní Šárka Průšková.

Vrací se přírodní motivy včetně květů

Nové domovy v novostavbách jsou hodně moderní, tam se záclony s ptáčky příliš nehodí. Ale pravdou je, že se vrací přírodní styl, a skutečně se vrací i květy a různá přírodní témata. Šárka Průšková tento trend vítá, přírodu zkrátka potřebujeme dostat i do svých domovů.

Polštářky, deky nebo přehozy byt zútulní

„Ptáčky a kytičky bych nevolila na záclony, ale zvolit zajímavý přírodní vzor na závěsu není od věci,“ říká dekoratérka a přidává svůj postřeh z praxe: „Češi jsou minimalisté, do novostaveb nechtějí ani záclony ani závěsy, ale po pár měsících přijdou, že už se jim holá okna a strohý styl bez textilu nelíbí, necítí se tam dobře, je tam ozvěna a chlad. Někdy je to tak, že muži si prosadí prázdný prostor, ale pak zjistí, že v  domově, kde chybí textil, nemůže být útulno.“

Zabalte si domov do útulna

Je podzim, chystáme se k očistě domů a bytů, myjeme okna, pereme záclony, závěsy. Ideální čas vyměnit závěsy a vybrat si barevný odstín, který máte rádi, a chcete si s novou barvou užít podzim a zimu. Teď je ta správná doba na výměnu polštářů, potahů na židle, keramiky. S barvami to ale nepřehánějte. Jedna barva textilu stačí, dají se ale kombinovat odstíny barev. Když to přeženete, nejen, že nadáváte při úklidu, ale na psychiku působí přemíra barev spíše únavně. Zabalte se domov do útulna, ale se střídmostí.

Spustit audio

Související