Žádné opisování. Univerzita Pardubice má další program na odhalování plagiátů

16. prosinec 2019

Univerzita Pardubice nově využívá speciální internetový nástroj Turnitin, který umožňuje rychlé odhalení plagiátorství dokumentů.

Program kontroluje vědecké práce, ale škola ho chce využít také, aby pomáhal studentům při psaní akademických textů.

Rostoucí objem internetových zdrojů podle univerzity velmi rozšiřuje příležitosti pro nelegální využívání cizích textů. „Je důležité, aby nejen akademici, ale už naši studenti přijali odpovědnost za své texty. A aby to byla skutečně od začátku do konce jejich vlastní práce. Tento program, který bereme jako preventivní nástroj, jim může pomoct,“ uvedla prorektorka pro vzdělávání a kvalitu Tatiana Molková.

Dva programy pro kontrolu

Turnitin disponuje velkou databází k porovnávání dokumentů. Kromě něj škola také dál buduje depozitář závěrečných prací a je zapojena v antiplagiátorském softwaru Theses. Ten má například brněnská Masarykova univerzita od roku 2004 a pražská Karlova univerzita od roku 2011. Turnitin si pražská škola pořídila předloni.

Nástroj Turnitin pomůže s odhalováním opsaných částí vědeckých prací

Plagiátorství ve vysokoškolských závěrečných pracích zasahuje i do politiky. Jen loni kvůli němu skončili ve svých funkcích dva členové vlády - ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).

Letos v listopadu pak uveřejnila Univerzita Palackého v Olomouci, že opisoval i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Ve své disertační práci z roku 2011 užil pasáže z jiných zdrojů, aniž by je citoval. Škola kvůli tomu Ondráčka vyzvala, aby na svůj akademický titul rezignoval.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související