Zahradní pomocníky správně zazimujte. Hlavně ty se spalovacími motory

25. listopad 2021

Možná ještě naposled přejedete zahradu sekačkou, aby zastřihla trávu a sebrala spadané listí. A pak přijde čas na její zazimování včetně dalších pomocníků, jako jsou křovinořezy, vyžínače nebo řetězové pily. Tedy ty se spalovacími motory. 

Suché místo, kde nemrzne, je optimální. Před uložením se ale o ně musíme postarat. Několik rad nám poskytl Michal  Zbráš, prodejce a servisní technik z Plzně. „Travní sekačku řádně očistěte. Zbytky trávy jdou po namočení odstranit kartáčkem, ale i ostřejším předmětem – třeba nožem. Ale pozor, abyste nepoškodili lak.“

Tráva svou kyselou reakcí může poškodit převody nebo kolečka, a na jaře pak můžete mít problém se sundáním nože (abyste ho naostřili) nebo unašečem. Vše dobře vysušte a nakonzervujte vhodným přípravkem.

Velký problém nastane, když v zahradních pomocnících se spalovacími motory necháte palivo. Většinou benzin Natural 95. Přední výrobci doporučují mít tento benzin zahradních pomocnících max. 1 měsíc. Ekologické složky působí nepříznivě na membrány, gumové a pryžové části. Dochází k jejich zduření, palivové hadičky tvrdnou a praskají. Benzin navíc vytváří sliz, který ucpe palivové filtry, trysky, slizem zanese i stěny nádrže.

„I když se benzín budete snažit odstranit, vždy tam nějaký zbude. Doporučuji ho proto raději vyjet při práci do poslední kapky. Pomoci může i 100oktanový benzin s aditivem, které do sebe část slizu a nečistot absorbuje. Výrobce uvádí účinnost 6–12 měsíců, proto by měl v zahradních pomocnících přečkat zimu bez následků.“

Na hrubou práci je řetězová pila

Řetězové pily

Pokud při řezání používáte k mazání lišty a řetězu ekologický olej, vylijte ho nebo odsajte. Nalijte klasický minerální, určený na řezání. S minerálním olejem vyřežte alespoň 2–3 nádrže. Před uskladněním můžete také nádrž preventivně propláchnout petrolejem nebo technickým benzinem a ověřit si, že mazací cesty nejsou zanesené. Pak pilu nechte pořádně vyschnout.

Ekologický (bio) olej časem „zmedovatí“, lepí se. „I jeho výrobci zpravidla doporučují zpracovat ho po otevření lahve do jednoho měsíce. Při delší odstávce zalepí olejové čerpadlo, včetně celé olejové cesty, může zatuhnout i řetěz v liště. Pak se to většinou musí vše vyměnit.“

Proč se vyplatí sekačku před zimou ohřát a vyměnit olej a jak je to se zahradními pomocníky na akumulátory? Poslechněte si v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.