Zájem o svatomartinské husy je na Vysočině podle chovatelů obrovský

4. listopad 2014

Stále častěji v rodinách platí, že svatý Martin bez husy je jako Vánoce bez kapra. Na drůbeží farmě v Kalhově u Humpolce tak mají v těchto dnech plné ruce práce. Protože objednávek přibývá, rozšířila se i velikost hejna na sedm stovek hus.

Majitel farmy v Kalhově u Humpolce Radomír Parwa drůbeže do klecí nezavírá. Žijí tak volně ve výběhu.

„U nás jsou husy puštěné na louce. Pasou se na trávě,“ přibližuje Parwa a dodává, jak se na místní farmě zvířata zabíjejí:

„Husa se omráčí, aby jí to nebolelo. Pak se vykrví, oškube a vykuchá. Je to takové humánní zabíjení.“

Nátura Čechů se podle něj mění. Stále častěji prý dávají přednost kvalitě masa před jeho cenou.

„Začínali jsme s pár slepicemi. Prodávali jsme po známých vajíčka a teď jsme to rozšířili ještě o husy. Uvidíme, co bude do budoucna,“ dodává majitel farmy.

Peří například vyváží do sousedního Německa, kde je o něj zájem. Kilo stojí i patnáct euro, tedy asi 400 korun. Jinak ale na farmě v Kalhově zužitkují všechno a Radomír Parwa stále přemýšlí, co by mohl ještě vylepšit.

„Nohy se dávají do vývarů. Střeva si berou myslivci pro divoká zvířata. Tady nezůstane nic. Ještě brka na mašlovačky, ale musel bych najít nějakou firmu,“ popisuje Parwa.

Kromě pečené husy patří k oslavám i Svatomartinské víno nebo pivo. Restaurace připravují každoročně pro své hosty speciální menu. Svátek svatého Martina připadá na 11. listopadu.

Svatomartinská husa na talíři
autoři: ost , ako
Spustit audio