Základem pečení je kvalitní čerstvá mouka. Věřte, že na svém pekařském výsledku ten rozdíl poznáte

13. březen 2019

Ing. Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: Kupujeme kvalitní mouku? Jaké druhy jsou na trhu? Prospěšnost a výživové hodnoty kvalitné a čerstvé mouky. 

Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty

Kuskus je chutný i zdravý

Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně. 

Základem každého pečení je kvalitní čerstvá mouka. Pokud je navíc v kvalitě bio a vyrobena s velkou péčí a láskou, věřte, že na svém pekařském výsledku ten rozdíl poznáte.

V současné době je u nás v obchodech velmi široký sortiment bio mouk v různých granulacích a velikostech balení. Jedná se o mouky bílé, celozrnné, hladké, hrubé či polohrubé.

Pravidelnými odběrateli bio mouky jsou nejen prodejny zdravých výživ, ale i pekárny, restaurace a školní jídelny.

Ořechový mazanec ze špaldové celozrnné mouky

Tradiční mazanec letos trochu jinak!

Ořechový mazanec ze špaldové mouky

Suroviny:
300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
300 g bílé pšeničné mouky
100 g přírodního třtinového cukru
120 g másla
3 žloutky, ideálně z bio vajec
40 g droždí
250 ml mléka
60 g hrozinek
citrónová kůra z chemicky neošetřeného plodu
muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
mandle
sůl

Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom jej rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Takzvané zapomenuté plodiny

Jde o druhy u nás dříve hojně pěstované a využívané, které z našich polí postupně vymizely - například špalda, pohanka, jednozrnka, dvouzrnka a další. Konkrétně na špaldu je při výrobě bio mouky využíváno šetrné loupací zařízení, které jednotlivá zrna nepoškozuje.

Základem pečení je kvalitní čerstvá mouka (ilustrační foto)

Běžně používané loupačky bohužel surovinu často poškozují a takto zpracované zrno je následně například bez špičky, která však obsahuje nejcennější část - obilný klíček.

Každá mouka má svá specifika a kuchyňské využití

Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření

Špaldové Ratatouille

Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille. 

Z žitné upečete křupavý chléb, z pohankové výtečné palačinky, ječná se hodí na nadýchané lívance, ze špaldové připravíte báječné houstičky a bílou pšeničnou si schovejte na sváteční koláče, buchty či dort.

Už také u nás fungují i bezlepkové mlýny určené k mletí přirozeně bezlepkových surovin. Tyto produkty jsou bezpečné i pro jedince s celiakií a alergií na lepek. Jednotlivé šarže bezlepkových produktů se nejdříve testují v laboratoři na možný obsah lepku a teprve potom mohou být puštěny dále do oběhu.

Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související