Zakousněte se do něj a držte! Jedině tak se naučíte cizí jazyk, radí lektorka

1. listopad 2021

Nejdůležitější je najít si každý den aspoň deset minut, a tento čas věnovat jazyku, který se chcete učit. To je největší úskalí, které je třeba překonat. Jenže během dne máme tolik povinností, že se nám po večerech nechtějí opakovat slovíčka.

„Je to o tom, jestli chci, nebo nechci. Dnes je obrovská výhoda, že existují desítky možností, jak se učit, jak se zapojit do výuky, jestli s lektorkou nebo s pomocí počítačové aplikace. Ale nečekejte, že za týden budete něco umět. Najděte si svou vlastní cestu, jak se budete učit, jak vám to bude vyhovovat, a pak držte a nepovolujte,“ radí Olga Šťastná, která rozhodně nevěří reklamním sloganům, které slibují jazykové znalosti na počkání.

Stačí deset minut, zato každý den

Tlumočnice, překladatelka a jazyková lektorka Olga Šťastná ovládá deset cizích jazyků, což vyžaduje neustálý cvik. Má rodinu, dvě děti, nemůže tolik cestovat do cizích krajů, jako dřív. Přesto si dokáže znalost jazyků udržet a zdokonalovat na profesionální úrovni. Jak to dělá?

„Teď momentálně se učím čínsky. Dlouho jsem hledala způsob, jak na to jít. Nakonec vyhrála jednoduchá aplikace nad jazykovou školou,“ přiznává tlumočnice a dodává, že časy se mění:

„Dříve se říkalo, že cizímu jazyku je potřeba věnovat se aspoň půl hodiny denně. Ale dnes už je to moc dlouhé. Existují tak nápadité aplikace, že mně osobně například při výuce čínštiny stačí pět minut denně. Našla jsem si svou cestu v podobě aplikace Hello Chinese. Ale věřte mi, že to hledání bylo velmi dlouhé, než jsem konečně našla to, co mi vyhovuje,“ svěřuje se lektorka.   

S jakými problémy se při výuce angličtiny potýkají děti? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související