Žamberk musí za výstavbu pěší zóny zaplatit pokutu 200 tisíc

22. listopad 2016

O pokutě rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle něj totiž radnice porušila v několika bodech zákon o veřejných zakázkách. Celá kauza, která trvá už od roku 2009, by mohla skončit i odvoláním současného starosty

Pochybení, která vedla k pokutě, je několik. Úřad žamberskou radnici potrestal za to, že porušila zákon o veřejných zakázkách. Konkrétně, že zadavatel, tedy město, neoprávněně vyřadil jednu z firem z výběrového řízení. Neměl k tomu prý legitimní důvod.

Druhou chybou, za kterou musí Žamberk zaplatit, je to, že do hodnotící komise, která firmu vybírala, byla jmenovaná podjatá osoba. Tou byl bývalý místostarosta Ryan Strnad, který s majitelem vítězné firmy spolupodnikal v jiných společnostech. Celkem antimonopolní úřad vyměřil pokutu 210 tisíc korun.

Pěší zóna se prodražuje

Město za ní totiž zaplatilo už přes 21 milionů korun, navíc přišlo o dotaci z Evropské unie a teď musí zaplatit pokutu. Původní cena přitom mohla být téměř o polovinu nižší. Radnice totiž vypsala na výstavbu pěší zóny zakázku, kde byla hlavním kritériem cena.

Vyhrála firma Agile, která nabídla cenu 12 milionů korun. Radnice ale pak tuto zakázku zrušila a vypsala novou, kde byl hlavním kritériem termín dokončení stavby. Na základě toho vedení města firmu Agile vyloučilo, protože by to prý termín nemohla splnit, a vybralo firmu Testa, která nabídla cenu o šest milionů vyšší.

Zřejmě nejzajímavější věcí na celé kauze je, že vítězná firma Testa si objednala subdodavatele, který místo ní nakonec pěší zónu postavil a tím byla právě firma Agile, kterou předtím radnice vyloučila.

Čtěte také

Podle starosty Jiřího Dytrta se vedení města nebojí k celé situaci postavit čelem. Nicméně na kauzu existuje i znalecký posudek od Radka Jurčíka z Mendelovy univerzity v Brně, podle kterého bude těžké s jistotou říct, kdo je za celý případ a nynější pokutu zodpovědný. Jestli to jsou členové hodnotící komise, nebo jestli to je tehdejší rada města.

Některé aktéry už navíc potrestal i soud. Například bývalý místostarosta Ryan Strnad dostal pětiletý trest ve vězení.

Opozice chce ale na příštím zastupitelstvu hlasovat o odvolání současného starosty, protože byl ve stejné funkci i v době zadávání zakázky před zhruba sedmi lety. Setrvání Jiřího Dytrta ve funkci starosty by totiž podle opozice bylo morálně neudržitelné. Jasněji bude 6. prosince, kdy v Žamberku zasedne zastupitelstvo.

autor: zen
Spustit audio