Žamberk zjistil další komplikace u stavby protipovodňových opatření

6. prosinec 2017 12:25

Kolem výstavby protipovodňových opatření v Žamberku vznikají další a další komplikace. Nejdřív firma, která je budovala, na podzim zkrachovala a práce se zastavily.

Teď navíc radnice zjistila, že některé už hotové betonové zdi by v případě velké vody fungovaly přesně obráceně. Místo toho, aby velkou vodu odklonily, by ji naopak nasměrovaly rovnou mezi domy.

Problém je na pravém břehu toku Divoké Orlice, na louce u Albertovy ulice. Tam jsou už protipovodňové stěny částečně postavené, ale systém ochrany v okolí není ještě kompletní. V případě povodní by tak nedokončené zdi zafungovaly naopak jako hráz a vodu by zadržovaly mezi domy.

Radnice má připravený plán, jak případné nebezpečí odvrátit. Původní návrh byl v případě povodní odpálit na třech místech nálože ve zdi.

Stavba protipovodňových opatření v Žamberku se zkomplikovala

Divoká Orlice na Havlíčkově nábřeží v Žamberku

Výstavba protipovodňových opatření v Žamberku i přes drobné komplikace pokračuje. Zábrany mají ochránit město před případnou velkou vodou z Divoké Orlice. Neměla by se tak opakovat situace z let 1997 nebo 2000, kdy byla část města pod vodou. Na projektu se vedle radnice podílí i Povodí Labe.

Tato varianta ale bylo moc komplikovaná a tak to nakonec bude trochu jinak, říká vedoucí odboru obrany města Vladimír Fikejs. „Minulý týden jsme se rozhodli, že tři pole se vybourají bouracím kladivem. Technika v okolí je, v případě hrozby povodní by se povolala a vybouralo by se to takto.“

Aby voda dosáhla až k této hrázi, musela by se hladina Divoké Orlice zvednout o několik metrů. Přibližně na úroveň povodně z roku 2000. Tedy průtok přes sto kubíků za vteřinu.

Protipovodňová opatření zůstanou přes zimu rozestavěná, dokončení záleží na tom, jak rychle Povodí Labe sežene novou firmu, která by stavbu převzala a dodělala. Pokud se to podaří brzy, tak by mohl být i dodržený původní harmonogram, tedy že všechno bude hotové do konce příštího roku.

Celkem budou protipovodňová opatření v Žamberku stát skoro sto milionů korun. Zahrnují jak bezpečnostní zdi, tak ale i sypané valy nebo dva poldry. Většinu částky zaplatí povodí Labe, město se podílí jen malou částí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio