Zámecké divadlo v Litomyšli z 18. století je světovou raritou. I díky malovaným dekoracím

14. srpen 2018
Česko – země neznámá

Na zámku v Litomyšli mají výjimečné divadélko. Po divadle na zámku v Českém Krumlově je to druhé nejstarší divadlo z 18. století v Česku. Dochovala se tu dokonce i původní jevištní technika a světovým unikátem je i soubor malovaných dekorací. Podobných divadel je v Evropě jako šafránu. Dvě jsou ještě ve Švédsku a jedno v Rusku.

Je to už 220 let, kdy na prknech zámeckého divadélka v Litomyšli vystoupili první herci. A dokonce s urozeným původem. Byl mezi nimi sám majitel zámku, hrabě Jiří Josef z Valdštejna a Vartemberka. Právě on si v přízemí zámku nechal divadélko vybudovat a rád do něj zval své hosty. První hra s názvem „Milenec a sok v jedné osobě“ tu měla premiéru 23. dubna 1798.

Klasicistní rodinné divadlo je dřevěné, má devět lóží a vejde se do něj přibližně 120 diváků. Jeviště divadla je vybavené zařízením k ovládání výměny dekorací na otevřené scéně, a dokonce i k vytváření jednoduchých světelných a zvukových efektů. Zmíněné zařízení je dodnes funkční.

Mezi nejvýznamnější součásti zámeckého divadélka patří dvě malované opony a také soubor šestnácti malovaných kulis. Ty si Jiří Josef z Valdštejna objednal u vídeňského mistra Josefa Platzera. Diváka zavádí do různých prostředí – gotického sálu, selské světnice, zbrojířovy dílny nebo do vězení. Josef Platzer tvořil kulisy mimo jiné i pro dvorní divadlo ve Vídni nebo pražské Stavovské divadlo. Jeviště má hloubku 10 metrů, hrací plocha je velká 6 krát 8 metrů.

Jeviště zámeckého divadla

Autorem výmalby hlediště a jevištního portálu byl valdštejnský malíř Dominik Dvořák. Klasicistní dekor sladil do světlých odstínů zelené, šedé a růžové. V hraběcí lóži, jejíž interiér je navíc potažen plátnem, jsou nalepeny čtyři olejomalby na papíře, na kterých zatím neznámý malíř zachytil v tanečních pozicích významného tanečníka Salvatora Vigana a jeho ženu Marii Medinu.

V litomyšlském zámeckém divadélku se svítilo svícemi, také proto prý na zadních sedadlech sedávali kominíci. Původní, tajemnou světelnou atmosféru tu několikrát znovu navodili filmaři. Natáčel se tu například britský historický seriál Červený bedrník.

Zámek v Litomyšli

V září 2013 se zámecké divadlo v Litomyšli stalo součástí velkého mezinárodního projektu Evropské cesty historickými divadly, který propojuje historické divadelní domy a dochovaná palácová divadla od Itálie, přes Rakousko, Českou republiku a Německo až po Anglii a Švédsko.

https://www.zamek-litomysl.cz/cs

autor: BRA
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři