Zámek Štědrá čekala téměř jistá zkáza. Zachránila ho obec, která už deset let pracuje na jeho obnově

22. prosinec 2021

Zámek Štědrá stojí ve stejnojmenné obci v Karlovarském kraji mezi městy Toužim a Žlutice. A i když jde o malou vesničku, najdete v ní hned několik památek. Kromě zámku tam stojí kostel Narození Panny Marie, zbytky středověké tvrze a o kousek dál zřícenina Štědrého hrádku.

Zámek Štědrá nechal postavit hrabě Ferdinand Jakub Kokořovec z Kokořova, zřejmě v letech 1730 až 1734. Zanedlouho ale stavba vyhořela, a tak brzy prošla první přestavbou, která proběhla v pozdně barokním stylu. Kokořovci měli rodové sídlo ve Žluticích a zámek Štědrá jim sloužil jako venkovská rezidence.

O historii zámku jsou jen kusé informace. Po Kokořovcích ho vlastnil od roku 1915 do roku 1935 známý textilní velkoprůmyslník Josef Menčík Zebinský. Po druhé světové válce přešlo vlastnictví na stát a v budově byl zřízen zemědělský podnik, pak škola a nakonec národní výbor. Necitlivé užívání stavby si tak vybralo svou daň.

Postupem času zmizela i veškerá výzdoba a vybavení. Záchrana nepřišla ani po sametové revoluci. I přes střídající se soukromé majitele zámek stále více chátral. Zkázu odvrátila až sama obec Štědrá, která zámek odkoupila v roce 2011 a od té doby jej rekonstruuje.

Z původního vybavení se nic nezachovalo, vystavené exponáty jsou kopie

Obnova stále probíhá, a to především v přízemí objektu. V patře už můžete vidět zrekonstruované místnosti propojené dlouhou chodbou, tak zvanou enfiládou. Kromě několika obnovených výmaleb můžete na stropě v erbovním sále spatřit erby rodů, které ve Štědré sídlily.

Kromě toho je na zámku také výstava historických kočárků a v přípravě je i kabinet kuriozit regionálního výtvarného umělce Dalibora Nesnídala. Až se zámek plně otevře veřejnosti, prohlédnou si v něm návštěvníci třeba lebku princezny se zlatou hvězdou na čele nebo repliku mumie. Těšit se mohou také na návštěvu obnovené výklenkové kaple, v níž se památkářům podařilo odhalit desetimetrovou barokní nástěnnou malbu.

Mumie v kabinetu kuriozit na zámku Štědrá

Aktuálně je zámek Štědrá přístupný příležitostně v rámci různých kulturních akcí a po dohodě s obecním úřadem jej lze navštívit i v rámci individuální prohlídky. Navštívit můžete také zámecký park, který je přístupný bez omezení.

Spustit audio