Zámek v Klášterci nad Ohří nabízí porcelánový i pohádkový okruh. A také vyhlídku ze zámecké věže

1. červen 2023

Když se přijedete podívat na zámek v Klášterci nad Ohří v Ústeckém kraji, můžete si vybrat z několika prohlídkových okruhů. Pohádkového, Volného, Kolem Thunské hrobky nebo Porcelánového. Součástí Volného okruhu je i možnost vystoupat na zajímavou zámeckou věž.

Zámecké muzeum porcelánu představuje rozsáhlou sbírku Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. V 21 sálech prvního patra dokumentuje více než dvousetletou historii výroby porcelánu v Čechách. V dalších čtyřech místnostech jsou pak ukázky počátků světové výroby porcelánu – čínského, japonského a evropského z období 17. až 19. století.

Součástí Porcelánového okruhu je i prohlídka knihovny rodiny Thunů s pěti tisíci svazky a představení sbírky minerálů. V ní se nachází i minerály z naleziště v nedalekém Ciboušově, ze kterého pocházejí kameny zdobící třeba kaple sv. Kateřiny a sv. Kříže na Karlštejně.

Pohádkový okruh ukazuje Pohádkovou zemi výtvarnice Vítězslavy Klimtové plnou skřítků a domácích strašidel. Součástí expozice jsou také vzácné starobylé loutky rodiny Matěje Kopeckého. Ve sklepení pod věží můžete zavítat do světa českých pohádek a pohádkových bytostí.

A nakonec navštívíte tajuplný svět středověku, v němž spousta pohádkových příběhů vznikla nebo našla inspiraci. Expozice středověku představuje život v klášteře, ve městě, na vsi či na hradě. Dozvíte se, proč se Klášterec jmenuje Klášterec. Kdy a jak byly založeny hrady v okolí a proč nás dodnes tak fascinují. Zámecké vězení a hladomorna odhalují historii soudnictví a hrdelního práva městečka Klášterec nad Ohří. Interaktivní okruh plný zábavy, ale i poučení je umístěný ve sklepních prostorách jižního křídla zámku.

V rámci Volných okruhů můžete vystoupat na zámeckou věž. V jejích chodbách je umístěna expozice krušnohorských legend Věry Štefánkové pod názvem Bylo nebylo a Nádherné výhledy do okolí Klášterce nad Ohří. Z vrcholu věže je pak krásný výhled do okolí.

Spustit audio