Zaměstnanci rehabilitačního ústavu v Brandýse si stěžují na šikanu

22. únor 2019 14:50

Pardubický kraj chce prošetřit údajnou šikanu zaměstnanců ze strany ředitelky v rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí. Na arogantní chování primářky Michaely Tomanové si stěžovalo několik bývalých pracovníků.

Věcí, které bývalým zaměstnancům na primářce vadí, je víc. Rada kraje proto plánuje v ústavu udělat audit firemní kultury. Zřizovatelem je totiž Pardubický kraj a ten i celou situaci řeší. Podle hejtmana je problém i velká fluktuace zaměstnanců. Ze sta lidí prý loni odešlo 40 a podobné to bylo i v roce 2017.

Vždy když mám jít druhý den do práce a vím, že bude vizita, tak již předchozí večer se bojím jít do práce. Jaká bude vizita a za co dostanu vynadáno...
Od paní ředitelky dostávám informace způsobem, který je pro mne často nesrozumitelný, chaotický, nekonkrétní...

příklady z anonymně vyplněných dotazníků

Samotná primářka, která je ve funkci už je 19 let, nařčení odmítá. Podobné to je podle ní u každé vedoucí pozice. „To musí posoudit zaměstnanci, myslím si, že každý vedoucí má určitě své kritiky, ale pokud by byl vedoucí nebo manažer jenom hodný, tak si myslím, že to není manažer ani vedoucí pracovník,“ říká Tomanová.

Ústav má na druhou stranu velmi dobrou pověst a lékařské úspěchy primářce Tomanové nelze upřít.

Msta bývalých zaměstnanců?

Nabízí se otázka, jestli kritika od bývalých zaměstnanců nesouvisí s pocitem křivdy nebo něčím podobným. Podle Martina Netolického byla kritika od několika lidí najednou a nahrávala tomu právě i velká fluktuace zaměstnanců. Hejtman proto zajel do ústavu na neohlášenou návštěvu. Do jídelny svolal asi 40 zaměstnanců, rozdal jim papíry a tužky a vyzval je, aby anonymně napsali, co by zlepšili a jak se jim pod ředitelkou Tomanovou pracuje.

Ze 38 anonymně vyplněných a odevzdaných dotazníků bylo 34 pro ředitelku Tomanovou negativních a 4 pozitivní. Hejtman Netolický má k dispozici i vnitrofiremní dotazníky, které zaměstnanci ústavu vyplňují každoročně v prosinci. Vyznění těch loňských je velmi podobné tomu, které se dá vyčíst z dotazníku, který zadal hejtman.

Zatím Michaela Tomanová zůstává ve funkci. Krajští radní počkají na výsledky interního auditu a pak se uvidí, co bude dál.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související