Zanedbaná Dělnická ulice brzy dostane nový povrch, cyklostezku i osvětlení

12. únor 2020 08:10

Velká oprava Dělnické ulice v Černé za Bory u Pardubic začne už za pár dní, stavbaři nastoupí v půlce února. Silnice vede do jihovýchodní části průmyslové zóny, a protože po ní jezdí nákladní a kamionová doprava, je ve velmi špatném stavu.

Radnice mluvila o opravě už hodně dlouho, jenže byl problém s výkupem pozemků. Ten se nakonec podařil a povedlo se i získat dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu, které přispěje víc než 20 milionů, celkem bude oprava stát 28,5 milionu korun.

Čtěte také

Pro průmyslovou zónu jde o důležitou silnici. V současné době tam je na ploše 140 hektarů víc než 40 firem, a dojíždí tam asi pět a půl tisíce lidí.  Ulicí denně projede průměrně 340 kamionů. Po rekonstrukci se na trasu vrátí i MHD, dopravní podnik tam omezil spoje, aby si neničil na výmolech autobusy. 

Nové zastávky, chodníky i osvětlení

Oprava se dotkne 1200 metrů Dělnické ulice v úseku od Průmyslové po Hodanskou ulici a ulice K silu. „Bude obnovena nejen silnice, ale i chodníky, cyklostezka a veřejné osvětlení. Opraveny budou i autobusové zastávky. Na chodnících budou prvky, které umožní lepší pohyb pro tělesně postižené nebo nevidomé,“ řekl mluvčí radnice Radim Jelínek.

Autobusových zastávek je v ulici pět a na chodnících bude žulová dlažba a v autobusových zálivech žulové kostky.

Rekonstrukce omezí provoz jen částečně. Kvůli firmám v průmyslové zóně není možné dělat práce za úplné uzavírky, proto stavbaři budou střídavě zavírat pravý a levý pruh tak, aby tam mohla jezdit auta i vozy integrovaného záchranného systému. Oprava má trvat osm měsíců.

Spustit audio

Související