Zánik malých obecních kin v Plzeňském kraji

28. září 2005
Pod kůži

Nad osudem obecních kin v Plzeňském kraji se stahují mraky. V Plzni se totiž bude počátkem prosince otevírat dlouho očekávaný multiplex. Provozovatelé malých kin ale cítí nůž na krku už teď. Jako první už zavřeli kino v Dobřanech, obci vzdálené patnáct kilometrů od Plzně. Mezi obyvateli šestitisícového městečka jsme zjišťovali, co že zániku místního kina říkají.

Projev obyvatel: No, je to dost smutný, kam se teď jako bude chodit.

Je to špatný, my jsme chodili často.

Teď je televize, tak moc lidi nechodí.

Je to docela divný, ale prostě, když je teď v Plzni to velký, tak asi sem nebude chodit moc lidí.

Ani jsem v tom kině jednou nebyl, a když chci jít do kina, tak stejně jdu spíš v Plzni, z práce rovnou, tak mně se to celkem netkne.

Já nevím, já tam nechodím.

No, pro mě to zrovna nemá žádný význam, protože já jsem tam nebyl nějakých dvacet let.

Samozřejmě, to kino tady měli mít, že. Nevím, jakou zábavu tady budou provozovat.

Petra Kunová: Z minulosti jsme si zvykli, že v každém menším městě funguje malý kinosál. Moderní doba ale přinesla promítací multiplexy, což pro malá kina znamená minimálně problémy a téměř jistě zánik. Lidé si na to ale podle místostarosty Dobřan Michala Šaška ještě nezvykli.

Michal Šašek: Tady pořád je ta taková utkvělá představa, s kterou se setkávám i mezi občany města, a to je, že vlastně obec nad pět tisíc obyvatel je město, a mělo by mít právě takový nějaký kulturní stánek v podobě kina. Je to vlastně takový, troufám si říct, přežitek, nemusí mít koncerty, nemusí mít výstavy, ale to kino prostě patří mezi základní vybavení toho města.

Petra Kunová: V Dobřanech provozovala místní kinosál společnost Filmak, která zde běžně spravuje čtyři další kina na Plzeňsku. Kvůli chystanému otevření multiplexu v Plzni - Černicích ale nedávno oznámila, že dobřanské kino končí. Proč, to vysvětluje ředitel společnosti Filmak Radek Uhlíř.

Radek Uhlíř: Když jsme v Plzni měli velký film, tak okamžitě v tom samém sledu byl nasazen v kině v Dobřanech. Teď to už prostě nepůjde, možná, ale divák se bude moci vybrat. Přijde do kina, je tam osm sálů, takže se bude moci rozhodnout pro film, půjdou od dvou hodin do večera do jedné hodiny do rána. To je o něčem jiném, prostě, to se tady musí ustoupit tomu modernějšímu.

Petra Kunová: Co taková ta menší obecní kina na těch malých městech, podle vašeho názoru, přežijí multikina?

Radek Uhlíř: To záleží na obcích, protože buďto se budou dotovat, což si myslíme, že je velký nesmysl, aby se dávaly takové ohromné peníze do těch kin. Dneska budou muset vlastně dotovat i provoz, i vstupné, a to všechno se bude muset, někde ty peníze vzít, které budou do toho obce dávat. A myslím si, že nemůžou konkurovat, nemůžou konkurovat multikinům.

Petra Kunová: O budoucnost svého kina se tedy bude muset dobřanská radnice postarat sama. Obyvatelé nad dalšími osudy místního kinosálu většinou bezradně krčí rameny.

Projev obyvatel: Tak to nevím, já jsem ani nevěděl, že zaniklo.

Tak určitě nějaké to středisko pro ty mladý, kde můžou mít zábavu nebo diskotéky, protože tady nemáte vlastně kam jít za zábavou.

No, třeba kulturák tady chybí.

No, něco takovýho, ale pochybuji, že z toho by se to nechalo udělat.

Petra Kunová: Přesto, že někdo pochybuje, co s ním, dobřanští radní už podle místostarosty Michala Šaška, mají nějaké nápady, jak vrátit život do opuštěného kinosálu.

Michal Šašek: No, je tady několik variant, asi ta nejpravděpodobnější je, že bychom do budoucnosti, to znamená, s výhledem do příštího volebního období, zpracovali nějaký projekt na víceúčelový sál.

Petra Kunová: Dobřanské kino možná přežije svou smrt. Jaký osud ale čeká po otevření plzeňského multiplexu ostatní obecní kina v Plzeňském kraji, to ukáže čas.

V Plzni čekají na nabídku nového multikina, ale zároveň se také obávají o malé sály. Tak právě tam nás v pořadu Pod kůži vzala reportérka Petra Kunová.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu