Zapečená kuřecí stehna. Pokud je máte také raději než prsa, udělejte si je podle našeho receptu

Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní másla. Kombinace s opečenými bramborami dodá tomuto pokrmu lahodnost. 

Stehna nejčastěji pečeme, ale také smažíme, dusíme, plníme, vaříme, zapékáme, grilujeme. Mnoho lidí má stehna raději než prsa, jelikož nejsou tolik suchá.

Suroviny:
8 vykostěných kuřecích stehen, 8 plátků šunky, 8 plátků tvrdého sýra, 1 pórek, plnotučná hořčice, Niva, eidam, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika, rostlinný olej

Postup:
Vykostěná stehna umyjeme, osušíme, osolíme, posypeme mletým pepřem a na pánvi opečeme na rozpáleném oleji.
Maso rozložíme na pekáč, potřeme hořčicí, jemně posypeme mletou paprikou, poklademe kolečky pórku, položíme plátek šunky, plátek sýra a nakonec dáme na každý plátek kousek másla. Přelijeme výpekem, do kterého nalijeme trochu vody. Vše přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na třicet minut. Pak odstraníme alobal, vše posypeme nastrouhanou směsí Nivy a eidamu. A ještě vše zapečeme.
Podáváme s opečenými bramborami.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Kuřecí stehna s cherry rajčaty v pekáči
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka