Zapečené brambory vás na talíři nikdy nezklamou. Udělejte si je se sušenými rajčaty a kuřecím masem

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 250 g žampionů
  • 50 g sušených rajčat
  • 4 kuřecí prsa
  • 1 hrst čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 330 ml smetany na vaření
  • 1 mozarella
  • sůl
  • pepř

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Postup:
Nejprve si oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Poté očistěte kuřecí prsa a nakrájejte je na menší kousky. Brambory i kuřecí prsa důkladně osolte, opepřete a nechte chvíli odpočívat. Poté vezměte kuřecí prsa, vložte je do mísy a přidejte prolisovaný česnek, nakrájená sušená rajčata, pár kapek oleje a trochu posekaného čerstvého rozmarýnu. Na závěr nakrájejte žampiony na tenké plátky.
Vezměte si pekáček a začněte vrstvit brambory, masovou směs a houby. Pak do menší misky nastrouhejte mozzarellu, přidejte smetanu a celou směs osolte, opepřete a přidejte trochu rozmarýnu. Připravené brambory poté zalijte smetanovosýrovou směsí a nechte péct pod poklopem v troubě přibližně 40 minut na 175 stupňů. Na posledních 5 minut sundejte víko od pekáčku, aby brambory krásně zezlátly.

Brambory můžete v kuchyni použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.