Zapečené vepřové maso se zelím a bramborem à la Živáňská. Sliny se budou sbíhat úplně všem!

Vepřové je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Pokud holdujete české kuchyni, tak si na zapečeném vepřovém se zelím a bramborem určitě pochutnáte.

Suroviny:
brambory 500 gramů, zelí kysané 400 gramů (červené), mleté maso 400 gramů (vepřové), kmín 1 špetka (drcený), olej, cibule, vývar hovězí, máslo, 1,5 kelímku smetany zakysané, 150 ml mléka, sůl, pepř

Postup:
Uvařte oloupané brambory v osolené vodě tak, aby byly měkké, ale ne zcela uvařené. Pak je slijte a nechejte zchladnout. V jiném kastrolu povařte kysané zelí se špetkou kmínu. Až bude zelí měkké, slijte je a nechejte okapat.
Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte ji na pánvi na rozpáleném oleji. Až zesklovatí, přidejte k ní mleté maso. Osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby se maso rozdrobilo. Restujte dalších 5 minut (podle potřeby podlévejte vývarem), pak odstavte.
Zapékací formu nebo pekáček vymažte máslem. Na dno formy rovnoměrně rozložte uvařené zelí, na ně rozprostřete maso a povrch poklaďte bramborami nakrájenými na kolečka.
V misce rozmíchejte lehce osolenou a opepřenou zakysanou smetanu s mlékem a nalijte ji na brambory. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut, dokud povrch brambor nezezlátne.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.

U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.

Francouzské zapečené brambory
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.