Zápisy do hradeckých školek se blíží. Míst by letos měl být dostatek

17. březen 2016

Zápisy do mateřských škol se blíží. Městských zařízení je v Hradci Králové celkem 21 a většina z nich nabízí například dny otevřených dveří. Rodiče se tak můžou podívat jak to ve které školce vypadá a pro své dítě pak vybrat tu nejvhodnější. Navíc můžou být klidní, míst by totiž měl být dostatek.

„Počítám asi 50 dětí pro obě školky. A myslím si, že ty třídy naplníme. A bude to tak akorát. Kdo přijde k zápisu, tak myslím, že ho umístíme," říká Jordana Vařáková, ředitelka MŠ Lužická a Slavíčkova.

Její školky svou velikostí patří k hradeckému průměru a dohromady je navštěvuje téměř 200 dětí.

Čtěte také

Že by míst ve školkách měl být dostatek potvrzuje i vedoucí odboru školství královéhradeckého Magistrátu Alena Synková: „Očekáváme jako loni, že přijde kolem tisícovky dětí do našich mateřských škol. Zatím je míst dostatek. Protože počet narozených dětí, které dovrší v letošním roce věk tří let je 919. A my máme v mateřských školách volná místa pro přijetí 912 dětí. Takže si myslím, že uspokojíme téměř všechny žadatele o předškolní vzdělávání."

Před několika lety byl míst v mateřských školách velký nedostatek a město proto otevřelo nová zařízení, jako například školku ve Svobodných Dvorech.

Školka, mateřská škola, děti

„V tom největším boomu jsme se snažili využít každé místečko. Takže jsme žádali o místa nad kapacitu té mateřské školy, aby nám to hygiena umožnila. Takže teď to dáváme jakoby do té původní podoby. Ale ten počet je standartní," dodává Alena Synková.

Největší zájem o předškolní vzdělávání dětí je tradičně v centru města, ale školky mimo něj na tom podle Jordany Vařákové nijak netratí: „Tam byl převis. A někteří rodiče i loni už jezdili sem k nám, protože to Slezské Předměstí je přeci jen trošku starší sídliště. Je tady méně mladých rodin. Myslím, že tu kapacitu určitě naplníme a vyjdeme vstříc všem rodičům."

Královéhradecký magistrát také vydal brožuru pro rodiče, která například nabízí informace o podmínkách přijetí dítěte do školky, nebo v krátkosti jednotlivá zařízení představuje.

autor: zen
Spustit audio