Zarostlé nehty na nohou? Důvodem je špatné stříhání i obezita

26. červen 2018

Přibývá lidí, které trápí zarostlé nehty na nohou, včetně dětí! Může za to špatné stříhání nehtů, nevhodná obuv a dokonce i obezita. Co děláme špatně? Dozvěděli jsme se od zdravotní sestry Martiny Tománkové, která se specializuje na medicinální pedikúru.

„Špatné stříhání nehtů na nohách, to je největší problém. Lidé si vystříhávají nehty až do nehtových valů. Ty jim začnou zarůstat a člověka to nutí vystříhávat nehet víc a víc, a tím se celý stav stále zhoršuje,“ říká Martina Tománková.  

Jak stříhat nehty

Stříhejte nebo zabrušujte nehty do tzv. ideální roviny. Nedělejte obloučky. Samozřejmě s respektem ke tvaru nehtového lůžka. Zachování roviny nehtu je nejdůležitější. Naučte správně stříhat nehty i své potomky. Podle Martiny Tománkové jsou častými klienty i chlapci kolem čtrnácti let, kteří přicházejí se záněty třetího stupně nehtového valu. Je to i tím, že chlapci v tomto věku už se většinou starají o hygienu sami, a pokud nejsou poučeni jak na to, může dojít k problému.

Za zarostlými nehty může stát i obezita

„Velká váha nehtům neprospívá. Nehty jsou tou tíhou zanořené do nehtových valů, pak stačí špatně střihnout a nehet začne zarůstat. To je velký problém hlavně u dětí,“ říká pedikérka Martina Tománková.

Jakmile cítíte tlak nebo bolest při chůzi v botách, raději se zajděte poradit k odborníkovi, v tomto případě na pedikúru. Pokud se zarostlé nehty neléčí, hrozí  zánět a bakteriální infekce.

Konzervativní léčba zarostlého nehtu

„Nejprve se udělá stěr, abychom zjistili, jaká bakterie tam je. Z devadesáti procent je to zlatý stafylokok. Když je to hodně velký zánět, musí se dávat antibiotické tablety. Menší zánět se dá zvládnout pomocí roztoku nebo antibiotické mastičky,“ říká Martina Tománková.

Poté se zarostlý nehet řeší konzervativně podkládáním. Pod nehet se dává gáza, dělá se tzv. tamponáda, která je napuštěná antibiotickým roztokem. Nejlepší je, když se pacient naučí převazovat chodidla sám, a pravidelně tuto činnost doma vykonává. Pokud se ale k noze neohne, musí docházet k odborníkovi. Nehtový val se postupně upravuje, protože nehet nenaráží do valu. Těžší případy se takto podkládají až půl roku, dokud se rána nezahojí.

Dobrá zkušenost s rovnátky

Novinkou posledních let jsou rovnátka, která se používají, pokud se problém zarostlých nehtů vrací. Fungují podobně, jako rovnátka na zuby.

„Uděláme silikonový otisk, nasadíme rovnátko na nehet a pracujeme s ním třeba i rok. Rovnátko zvedá strany nehtů. Když je dorovná, musí se zaktivovat. To se děje zhruba po šesti týdnech, znovu se nasadí a rovná nehty,“ vysvětluje zdravotní sestra Martina Tománková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.